Rusia amenință că va ataca România dacă avioanele F-16 vor decola de pe teritoriul țării noastre
Tensiunile geopolitice dintre Rusia și Occident ating noi înălțimi în contextul amenințărilor Moscovei. Rusia a emis o avertizare categorică, amenințând că va ataca cu rachete țările occidentale dacă avioanele de vânătoare F-16, recent donate Ucrainei, vor avea baza pe teritoriul NATO.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a făcut o declarație incendiară, afirmând că avioanele F-16 din statele membre ale NATO vor fi considerate ținte legitime.
Ea a subliniat că posibila desfășurare a acestor avioane de luptă în Polonia, Slovacia și România ar constitui o adâncire a implicării NATO în conflictul ucrainean. Această declarație intensifică tensiunile deja existente dintre Rusia și Alianța Nord-Atlantică, având posibile consecințe semnificative asupra securității regionale.
„S-au pus multe întrebări despre transferul avioanelor de luptă F-16 către Ucraina”, a declarat Zaharova.
„Statele membre NATO continuă să înarmeze intensiv Ucraina, iar furnizarea de avioane de luptă tactice reprezintă următoarea mișcare. Având în vedere distrugerea semnificativă a infrastructurii aerodromurilor din Ucraina, este posibil ca aceste avioane de luptă americane să fie staționate în afara țării, în Polonia, Slovacia și România. Astfel, implicarea Alianței Nord-Atlantice se adâncește tot mai mult în conflictul ucrainean”, a adăugat ea.
În august, Statele Unite au aprobat trimiterea în Ucraina a unor avioane de luptă F-16 din Danemarca și Olanda pentru a se apăra împotriva Rusiei. Aceste avioane sunt așteptate să ajungă în Ucraina anul viitor.
„Occidentul duce un război hibrid împotriva țării noastre sub sloganul salvării Ucrainei. În același timp, ei au convenit, de asemenea, că principalul lor obiectiv este de a preveni o confruntare cu Rusia. Riscurile unei ciocniri militare directe între Rusia și NATO cresc constant”, a mai spus Zaharova.
Avertismentul Mariei Zaharova coincide cu un avertisment similar din partea adjunctului șefului Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. „Niciodată, de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, amenințarea unei ciocniri directe între Rusia și NATO care să ducă la cel de-al treilea război mondial nu a fost atât de reală”, a avertizat el.
După mai bine de 21 de luni de la declanșarea celui mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, luptele continuă în Ucraina fără să se întrevadă un final. Soldații ucraineni, epuizați la începutul celei de-a doua ierni de război, recunosc că se confruntă cu o superputere bogată în resurse și înarmată nuclear, care are o populație de peste trei ori mai mare decât cea a Ucrainei.