Rusia amenință, Chișinăul reacționează energic, Bucureștiul doarme…
UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe, în urma solicitărilor presei, a emis, totuși, un comentariu la declarațiile belicoase ale lui Nikolai Patrușev.
„Referitor la solicitarea dumneavoastră de presă adresată MAE, vă comunicăm următoarele:
Declarațiile lui Nikolai Patruşev nu conțin nimic nou. Sunt aceleași teme agresive de propagandă și dezinformare cu care Moscova ne-a intoxicat, îndeosebi în ultimii ani. Aceste pronunțări publice repetitive nu pot ascunde realitatea: faptul că Rusia duce un război de agresiune împotriva Ucrainei, încălcând Carta ONU și dreptul internațional, și că derulează acțiuni hibride masive și sistematice împotriva Republicii Moldova.
Totodată, în pofida tuturor acțiunilor prin care Rusia urmărește să creeze diviziuni în Europa, realitatea rămâne că Uniunea Europeană a acordat și continuă să asigure un sprijin multidimensional semnificativ Ucrainei, în toate domeniile, și să sancționeze Rusia”.
O postare similară a MAE a apărut și pe platforma X.
În concluzie, un fel de „Hai să ne facem că nu dormim!”
Știrea Inițială: Nikolai Patrușev, consilierul președintelui rus Vladimir Putin, a declarat într-un interviu pentru Komsomolskaia Pravda, publicat marți, că Ucraina și Republica Moldova ar putea înceta să mai existe ca state independente.
„Nu poate fi exclus ca Ucraina să înceteze să existe ca stat anul acesta”, a declarat Nikolai Patrușev, fostul secretar al Consiliului Naţional de Securitate al Rusiei.
În ceea ce priveşte Republica Moldova, Patruşev afirmă că aceasta „fie va intra în componenţa unui alt stat, fie în general îşi va înceta existenţa”.
El a acuzat că Republica Moldova și statele baltice discriminează populația rusofonă, subliniind că prioritatea Rusiei este „apărarea concetățenilor săi în întreaga lume”.
Potrivit lui Patruşev, criza energetică din aceste ţări este o dovadă a rusofobiei conducerii lor, care execută ordinele de la Bruxelles în vederea reducerii dependenţei de gazul rus.
„Nu este exclus ca politica antirusă agresivă a Chişinăului să facă fie ca Republica Moldova să intre în componenţa unui alt stat, fie în general să înceteze să existe. În această situaţie, e bine de analizat exemplul Ucrainei, unde naţionalismul şi rusofobia au dus ţara la prăbuşire, încă mult înainte de operaţiunea militară specială”, a subliniat Patruşev, folosind termenul impus în Rusia pentru războiul pe care Moscova l-a declanşat împotriva Ucrainei.
Reacții la Chișinău
„Sunt declarații care nu o singură dată au fost făcute la adresa Ucrainei, precum că ea trebuie împărțită, în adresa Țărilor baltice. Recent, propagandistul Alexandr Dughin a spus că România ar trebui să facă parte din „lumea rusă”. Rușilor le plac asemenea declarați tari pentru a induce o anumită frică. Anul 2025 este un an de o importanță maximă pentru Republica Moldova. Federația Rusă face tot posibilul ca la Chișinău să vină forțe politice loiale Moscovei, care să nu implementeze acele reforme care reies din procesul de negociere a aderării la UE”, a declarat analistul politic Ion Tăbârță, la Radio Chișinău.
La rândul său, Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, a spus: „Prin această declarație, Patrușev a confirmat încă o dată că Rusia continuă să nutrească planuri de destabilizare, inclusiv de acaparare a Republicii Moldova. Avertismentul reprezintă un semnal foarte puternic trimis guvernării de la Chișinău, care ar trebui să se preocupe de asigurarea siguranței naționale. Desigur că există similitudini cu declarațiile și acțiunile întreprinse anterior în Ucraina. Problema este că Federația Rusă, deocamdată, nu are, și sper, nu va avea acces direct spre hotarele Republicii Moldova ceea ce pune sub un mare semn de întrebare posibilitatea efectuării unei operațiuni militare. Asta de fapt salvează Republica Moldova!”.
„Republica Moldova este un stat suveran, angajat ferm pe calea democrației și integrării europene, conform voinței cetățenilor săi. Republica Moldova va continua să își apere interesele cu fermitate, prin mijloace pașnice și dialog constructiv, bazat pe respectul suveranității și principiile dreptului international”, a transmis Ministerul de Externe de la Chișinău.
Bucureștiul doarme
Din România, reacțiile au întârziat să apară. Ministerul de Externe nu a transmis nicio poziție față de aceste afirmații. Asta deși Nikolai Patrușev a mai spus în interviu și că „Conducerea UE, de exemplu, a pierdut de mult dreptul de a vorbi în numele multora dintre membrii săi, precum Ungaria, Slovacia, Austria, România şi alte câteva ţări europene interesate de stabilitatea în Europa şi de adoptarea unei poziţii echilibrate faţă de Rusia”.
Doar europarlamentarul Gheorghe Falcă a reacționat. „Războiul a început, războiul nu se oprește, este foarte interesată Rusia de destabilizare în această zonă. Singura țară care era stabilă era României și, să zicem, micuța Moldovă. Moldova are și ea alegeri în acest an, pentru guvernul din Republica Moldova. De aceea, se joacă, se joacă cărțile și în România, și în Republica Moldova, iar statul român trebuie să reacționeze și trebuie să dăm cărțile pe față”, a transmis el.