Rusia, China și India conlucrează pentru a crea o nouă amenințare pentru economiile Occidentale

Publicat: 05 ian. 2025, 11:38, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
Rusia, China și India conlucrează pentru a crea o nouă amenințare pentru economiile Occidentale

Directorul general al Rosatom consideră că „țările prietene” sunt pregătite să dezvolte, alături de Rusia, Ruta Mărilor Nordului. Alexei Likhachev a menționat că „întregul an 2024, într-un fel, a trecut sub semnul Rutei Mării Nordului”.

Țările prietene cu Federația Rusă sunt pregătite să dezvolte Ruta Mărilor Nordului (ruta arctică) împreună cu Rusia, a declarat directorul general al Rosatom, Alexei Likhachev, într-un interviu pentru postul de televiziune Russia 24.

„Întregul an 2024, într-un sens, a trecut sub semnul Rutei Mărilor Nordului. Am lansat la apă spărgătorul de gheață Leningrad, iar acest lucru a creat imediat starea de spirit pentru întregul an, după cum se spune. Odată cu bradul de Crăciun am ridicat steagul pe spărgătorul de gheață Yakutia pentru a adăuga în flota noastră unul dintre cele mai puternice și mai eficiente spărgătoare de gheață din lume. Este vorba deja de 8 spărgătoare de gheață care funcționează în apele arctice, dar avem nevoie de 17 până în 2030”, spune Likhachev.

„În general, lucrările sunt în plină desfășurare, iar în curând vom lansa la apă spărgătorul de gheață Stalingrad. Am avut 92 de călătorii de tranzit însemnând milioane de tone. NSR este în creștere, a fost creat un subcomitet interguvernamental cu Republica Populară Chineză și un grup de lucru cu India, partenerii noștri, pentru a dezvolta și utiliza în comun Ruta Mărilor Nordului”, a declarat el.

În noiembrie 2024, directorul general al Rosatom a anunțat că Rusia și China au reușit deja să ajungă la mai multe acorduri specifice privind siguranța navigației de-a lungul Rutei Mărilor Nordului.

Ruta Mărilor Nordului este controlată de Rusia

În iunie, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, reprezentanții chinezi din domeniul afacerilor și ai corporației de stat Rosatom au semnat un acord de intenție pentru a crea o societate mixtă pentru a construi nave și a organiza o linie de containere pe tot parcursul anului, de-a lungul Rutei MărilorNordului între porturile din Rusia și China.

Ruta Mărilor Nordului, întinsă pe 5.600 de kilometri, este cunoscută drept cea mai rapidă cale de navigație care leagă Europa de Asia. Potrivit unei analize recente, această rută strategică, aflată sub controlul Federației Ruse, ar putea aduce reduceri impresionante de timp și costuri în comerțul maritim global, fapt care ar aduce un avantaj competitiv Rusiei și partenerilor săi, în condițiile în care traficul de mărfuri al economiilor Occidentale ar continua să se facă prin Marea Roșie, o rută, aflată în prezent sub amenințarea rebelilor houthi și a tulburărilor din Orientul Mijlociu

Experții estimează că traseul maritim alternativ va scurta distanța cu aproximativ 8.000 de kilometri, ceea ce va conduce la economii de timp între 40% și 60% pentru transportatori. Această schimbare ar putea transforma semnificativ fluxurile comerciale internaționale, reducând atât costurile, cât și emisiile generate de transportul naval. Deschiderea acestei rute este favorizată și de încălzirea globală.

În cazul în care această rută va fi deschisă de Rusia și de partenerii săi din China și India