Rusia a pregătit liste detaliate de ținte pentru un potențial război cu Japonia și Coreea de Sud. Potrivit Financial Times, referindu-se la documente secrete, în general, planurile armatei ruse cu țintele posibile acoperă 160 de obiecte – centrale nucleare și alte obiecte ale infrastructurii civile, precum și drumuri, poduri și fabrici.
Se spune că documentele ar fi preluate din 29 de dosare militare ruse clasificate, în mare parte dedicate pregătirii ofițerilor pentru un potențial conflict la granița de est a țării și folosite între 2008 și 2014 și care sunt considerate încă relevante pentru strategia Rusiei.
„Documentele prezentate FT de surse occidentale evidențiază îngrijorarea acută a Moscovei cu privire la starea flancului său estic. Planificatorii militari ruși se tem că granițele de est ale țării ar fi vulnerabile în orice război cu NATO și vulnerabile la atacurile americane și ale aliaților regionali”, spune articolul.
Ce se știe despre țintele atacului
Primele 82 de obiecte de pe lista țintelor rusești sunt militare, cum ar fi posturile de comandă centrale și regionale ale forțelor armate ale Japoniei și Coreei de Sud, instalații radar, baze aeriene și instalații navale.
Restul sunt facilități de infrastructură civilă, inclusiv tuneluri rutiere și feroviare din Japonia, cum ar fi tunelul Kanmon care leagă insulele Honshu și Kyushu. Infrastructura energetică este, de asemenea, o prioritate: 13 centrale electrice sunt pe listă, de exemplu, complexe nucleare din Tokai, precum și fabrici de procesare a combustibilului.
În Coreea de Sud, principalele ținte civile sunt podurile, dar pe listă sunt incluse și instalații industriale precum combinatul siderurgic Pohang și fabricile chimice din Busan.
„Diapozitivele arată cât de atent a selectat Rusia lista de ținte. O notă privind două buncăre de comandă și control sud-coreene oferă estimări ale forței necesare pentru a depăși apărarea respectivelor buncăre. Listele oferă și alte detalii, cum ar fi dimensiunea și puterea potențială a instalațiilor și echipamentelor militare ale celor două state,” a notat FT.
Planurile Rusiei indică încredere în sistemele sale de rachete. O misiune ipotetică împotriva unei baze radar din Okushirito, Japonia, a implicat utilizarea a 12 rachete X-101 lansate dintr-un singur bombardier greu Tu-160. În document, probabilitatea distrugerii țintei este estimată la 85 la sută.
Rusia „sondează” sistemele de apărare aeriană ale vecinilor săi
O a doua prezentare, axată pe Japonia și Coreea de Sud, dezvăluie intențiile Rusiei de a testa în mod regulat apărarea antiaeriană a vecinilor săi.
Raportul descrie pe scurt misiunea unei perechi de bombardiere grele Tu-95 trimise pentru a testa apărarea antiaeriană a Japoniei și Coreei de Sud pe 24 februarie 2014. Potrivit dosarului, bombardierele rusești au decolat de la baza Comandamentului de aviație cu rază lungă de acțiune din Ukrainka, în Orientul Îndepărtat, și au efectuat un zbor de 17 ore deasupra Coreei de Sud și Japoniei pentru a captura informații despre activitățile de apărare relevante.
Se observă că au fost efectuate 18 interceptări care au implicat 39 de aeronave. Cea mai lungă a fost o escortă de 70 de minute de către o pereche de F4 Phantom japoneze, care, potrivit piloților ruși, „nu erau înarmate”. Doar șapte interceptări au fost efectuate de luptători cu rachete aer-aer.
Tensiunile cresc în întreaga lume
Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a sugerat, de asemenea, că Rusia ar putea ataca teritoriul NATO în câţiva ani. Potrivit acestuia, Federația Rusă produce acum mai multe arme și muniții în câteva luni decât toate țările Uniunii Europene la un loc într-un an.