Rusia pune sechestru pe activele și conturile a două bănci din Germania aflat în conexiune cu Gazprom
Un tribunal din Sankt Petersburg a ordonat confiscarea activelor și conturilor Deutsche Bank și Commerzbank din Rusia, în cadrul unui proces intentat de firma energetică RusChemAlliance, scrie dw.com. Aceasta decizie vine pe fondul retragerii garanțiilor bancare pentru construcția unei uzine de prelucrare a gazelor naturale, proiect care urma să fie operat de gigantul rus Gazprom.
Contextul proiectului de prelucrare a gazelor
Deutsche Bank și Commerzbank erau printre creditorii care garantau construcția unei uzine de prelucrare a gazelor, în cadrul unui contract cu firma industrială germană Linde și compania turcă de construcții Renaissance Heavy Industries. În urma sancțiunilor occidentale impuse Rusiei după invazia Ucrainei, băncile germane și-au retras garanțiile, ceea ce a determinat Linde să informeze RusChemAlliance că va întrerupe proiectul. Firma RusChemAlliance, deținută în proporție de 50% de Gazprom, a dat în judecată băncile germane, susținând că a plătit deja avansuri către Linde.
Detaliile deciziei judecătorești
Tribunalul de arbitraj din Sankt Petersburg a dispus confiscarea activelor în valoare de până la 238,6 milioane de euro (259 milioane de dolari) de la Deutsche Bank, incluzând titluri de valoare, bunuri imobiliare și conturi bancare ale filialei sale din Rusia și ale centrului său tehnologic. Această sumă reprezintă doar o parte din activele băncii în Rusia. Deutsche Bank a declarat că se consideră protejată în cadrul unui acord de compensare existent și a menționat că va evalua impactul operațional al acestei decizii.
Commerzbank a fost, de asemenea, afectată de hotărârea instanței, care a ordonat confiscarea activelor sale în valoare de 93,7 milioane de euro (101,85 milioane de dolari), incluzând titluri de valoare și clădirea băncii din centrul Moscovei.
Într-un proces separat, tribunalul din Sankt Petersburg a dispus confiscarea activelor, conturilor și proprietăților aparținând băncii italiene UniCredit, precum și a acțiunilor deținute de aceasta la două dintre filialele sale. UniCredit este a doua cea mai mare bancă străină care operează în Rusia, după Raiffeisen Bank din Austria.
Aceste măsuri de confiscare a activelor bancare străine subliniază tensiunile economice și juridice crescânde între Rusia și Occident, pe fondul sancțiunilor și contramăsurilor economice declanșate de conflictul din Ucraina.