Rușii au vândut la licitație fosta închisoare imperială

Publicat: 23 feb. 2025, 15:20, de Evelin Ceciu, în Business , ? cititori
Rușii au vândut la licitație fosta închisoare imperială
Închisoare imperială a Rusiei țariste, introdusă în afaceri / Foto: saint-petersburg.com / g4media.ro

Închisoare pentru VIP-uri. Un faimos complex penitenciar rusesc care a „găzduit” revoluționari, miniștri răsturnați și disidenți sovietici va fi transformat într-un hotel. Acesta va deține restaurante, muzeu și galerie de artă. Închisoarea a fost vândută la licitație vineri, a declarat noul proprietar al sitului, informează The Moscow Times.

Revoluționarul bolșevic Leon Troțki și scriitorul Joseph Brodski au fost închiși în complexul penitenciar Kresty din capitala imperială Sankt Petersburg.

Fosta închisoare este numită după cuvântul rusesc „cruci” – cu referire la forma sa. Zidurile din cărămidă roșie ale închisorii se profilează amenințător peste malurile râului Neva.

Rusia a construit o nouă închisoare, după ce Kresty a căzut în ruină.

La o licitație, vineri, ansamblul a fost vândut grupului de dezvoltare KVS pentru 1,1 miliarde ruble (12,5 milioane dolari).

KVS a comunicat că va transforma complexul în „unul dintre cele mai ambițioase proiecte de planificare urbană din Sankt Petersburg”.

Va exista un muzeu care va păstra memoria și istoria locației. De asemenea, va funcționa un complex hotelier, cu restaurante, galerii și spații publice.

Kresty a fost comandată ca închisoare la sfârșitul secolului al XIX-lea. Numărul de deținuți ai Rusiei imperiale era în creștere la acea vreme.

A fost proiectată să fie cel mai mare și mai modern centru de izolare din Europa, cu 999 de celule individuale, scrie g4media.ro.

Înainte de Revoluția Rusă din 1917, a adăpostit „dușmani ai statului țarist”:

• Alexander Kerensky, care avea să conducă Revoluția din Februarie;

• Anatoly Lunacharsky, care avea să devină principalul oficial cultural al lui Lenin;

• Leon Troțki, fondatorul Armatei Roșii.

După revoluție, dușmanii bolșevismului au fost cei care s-au regăsit în închisoare, mai ales în timpul epurărilor de la 1930.  Stalin a umplut atunci celulele sale cu victime ale represiunii politice.

Printre acestea se număra și istoricul Lev Gumilev. Mama acestuia, marea poetă rusă Anna Akhmatova, aștepta în afara zidurilor închisorii în speranța de a-i transmite un pachet.