Rușii de la Gazprom se extind discret în energia românească! Săptămâna viitoare așteaptă un răspuns decisiv de la ANRE

Publicat: 22 sept. 2024, 07:12, de Cristian Matache, în Energie , ? cititori
Rușii de la Gazprom se extind discret în energia românească! Săptămâna viitoare așteaptă un răspuns decisiv de la ANRE
SHUTTERSTOCK

Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va analiza în data de 24 septembrie proiectul de decizie privind acordarea licenței pentru activitatea de furnizare a energiei electrice către NIS Petrol SRL. Compania, divizie a Naftna Industrija Srbije (NIS) din Serbia, controlată de gigantul energetic rus Gazprom, se află în plin proces de dezvoltare a operațiunilor din România.

Lansarea producției comerciale la Teremia Nord

Rușii se dezvoltă discret în energia românească, ei fiind implicați în zona de explorare și producție de hidrocarburi, în piața de distribuție carburanți, cu aproape 20 de benzinării, iar acum testează terenul pentru vânzarea de curent. NIS Petrol se pregătește pentru lansarea producției comerciale de țiței și gaze naturale din zăcământul Teremia Nord, situat în perimetrele Ex-7 Periam și Ex-8 Biled din județul Timiș, unde deține 85% din participație și este operator majoritar. Proiectul, care va marca începutul unei noi ere pentru compania sârbă în România, a fost inițiat după primele rezultate pozitive ale explorărilor din 2017 și producția experimentală din 2019.

În acest context, compania va construi o stație tehnologică la Dudeștii Vechi, unde se vor colecta, separa și livra hidrocarburile extrase. Conform informațiilor, proiectul include forarea a încă 8 sonde, pe lângă cele existente, pentru maximizarea producției de țiței și gaze.

Detalii privind producția și transportul resurselor

Odată finalizată, stația tehnologică va gestiona fluxurile de producție, separând gazul de lichid și măsurând cantitățile extrase. Țițeiul va fi ulterior depozitat și încărcat în cisterne auto pentru transport. NIS Petrol are deja un contract cu Conpet, operatorul sistemului național de transport al petrolului, pentru a transporta țițeiul la rafinăriile din Serbia.

Producția zilnică estimată la Dudeștii Vechi va fi de aproximativ 100 de tone de țiței și 165.000 de metri cubi de gaze naturale, dintre care 60.000 de metri cubi sunt gaze asociate țițeiului. O parte din aceste gaze va fi utilizată local pentru producerea de energie electrică, în timp ce restul va fi introdus în rețeaua națională de transport al gazelor, operată de Transgaz.

Expansiunea infrastructurii

Pentru a susține transportul gazelor naturale, compania va construi o conductă care va conecta producția la gazoductul Nădlac-Arad, permițând accesul la rețeaua națională. Această mișcare consolidează poziția NIS Petrol pe piața energetică din România, facilitând accesul la piețele internaționale prin infrastructura strategică de transport.

Provocări și controverse

Deși proiectul pare promițător, NIS Petrol nu a fost scutită de dificultăți. În timpul etapelor de prospectare, compania a întâmpinat rezistență din partea proprietarilor de terenuri, care au refuzat accesul echipelor pe proprietățile lor. În ciuda speculațiilor și a acuzațiilor că ar intenționa să exploateze gaze de șist prin metoda fracturării hidraulice, NIS Petrol a negat ferm aceste acuzații, subliniind că activitatea lor respectă normele de mediu și de siguranță.