În ultima lună, mulțumită dronelor ucrainene și loviturilor cu rachete asupra rafinăriilor de petrol, depozitelor și stațiilor de pompare rusești, a început un adevărat haos în cel mai important sector al industriei ruse, deoarece producția de produse petroliere din Federația Rusă a fost redusă temporar cu o zecime, scrie Forbes.
„Luna aceasta ar putea fi mai rău pentru ruși, deoarece armele ucrainene mai mari și mai bune atacă și mai frecvent. Marți seara, dronele ucrainene au zburat pe o distanță de cel puțin 720 de kilometri pentru a lovi rafinăria de petrol Rosneft din Saratov, în sudul Rusiei”, subliniază materialul.
Într-unul dintre videoclipurile de după atacul ucrainean, pot fi văzute flăcări ridicându-se sus deasupra obiectului.
„Loviturile ucrainene împotriva rafinăriei de petrol din Saratov aufost făcute cu dronet și sunt ireversibile”, a declarat Forțele Sistemelor fără pilot, o nouă unitate a armatei ucrainene angajată în dezvoltarea de vehicule aeriene fără pilot.
Atacurile ucrainene asupra rafinăriilor rusești
Forbes a subliniat că uzina din Saratov procesează aproximativ 7 milioane de tone de petrol pe an. Aceasta reprezintă mai mult de 2% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului, care este distribuită între 30 de mari rafinării.
Forbes a reamintit că luna trecută, armata ucraineană a lovit deja instalații petroliere din Saratov. Între timp, pe 7 februarie, un UAV a lovit o stație de pompare a petrolului din Rostov și o rafinărie de petrol din Volgograd. Și înainte de asta, pe 5 februarie, un depozit de petrol din teritoriul Krasnodar a fost lovit de un atac ucrainean.
„Ritmul necruțător al loviturilor ucrainene complică lucrările de reparații și epuizează resursele de care companiile ruse au nevoie pentru a crește producția și exporturile de petrol pentru a îndeplini obiectivele statului. Rosneft, cel mai mare producător de petrol al Rusiei, a anunțat că ar putea abandona planurile de modernizare”, se menționează în articol.
Forbes a adăugat că rușii încearcă să prevină atacurile. Potrivit Frontelligence Insight, Federația Rusă a sporit măsurile de camuflaj și protecție la unele dintre bazele și depozitele sale de combustibil.
„Dar apărarea antiaeriană a Rusiei este depășită. Industria petrolieră este răspândită în toată Rusia și, după cum a explicat generalul locotenent al armatei americane în retragere Mark Gertling, „nu se pot apăra peste tot””, a conchis publicația.