Ruta cea mai periculoasă și mai folosită de migranți pentru a ajunge în Europa
De la începutul anului, peste 1.300 de persoane și-au pierdut viața sau au dispărut în Mediterana în tentativa lor de a ajunge în Europa, transmite Euronews.
Și sunt numai cazurile cunoscute. Deoarece numărul real al deceselor este mult mai mare și continuă să crească.
Cu toate riscurile, de la începutul anului, peste 75.000 de persoane au reușit să traverseze Mediterana. Italia, Spania și Grecia sunt primele trei țări spre care se îndreaptă migranții. Recent, în luna iunie, Consiliul UE a ajuns la un acord asupra unui nou pact privind migrația și azilul.
În prezent, este din ce în ce mai dificil de a ajunge în Europa pe uscat. Dacă în 2014 erau puțin peste 300 de km de ziduri sau garduri de sârmă ghimpată la granițele europene, astăzi sunt peste 2.000 de km.
Restricțiile impuse au dus la reducerea aproape în totalitate a tuturor rutelor, cu excepția Mediteranei centrale, care este cea mai periculoasă. În centrul acestei rute se plasează Tunisia.
Uniunea Europeană a încercat să-l convingă pe președintele Kais Saied să abordeze această problemă din țara sa, promițându-i ajutor financiar. Dar acesta a avertizat că nu va accepta să devină grănicerul altor țări.
Soluția politică întârzie să apară. Pentru cele 27.000 de persoane care au murit sau au dispărut în Mediterana din 2014, soluția politică va veni prea târziu.