Ryanair mizează pe succesul vaccinării pentru a ieși din marasmul pierderilor de un miliard de euro de anul trecut

Publicat: 02 feb. 2021, 08:46, de Răzvan Zamfir, în Turism , ? cititori
Ryanair mizează pe succesul vaccinării pentru a ieși din marasmul pierderilor de un miliard de euro de anul trecut

Ryanair se așteaptă la o pierdere record de aproape 1 miliard de euro în anul financiar care se va încheia la 31 martie, dar, spune directorul executiv Michael O’Leary, grație programelor de vaccinare COVID-19 mai târziu în acest an va apărea o „recuperare dramatică” a afacerilor pierdute.

Pierderea prognozată de compania aeriană low-cost irlandeză, cea mai mare din Europa, este de aproximativ cinci ori mai mare decât pierderea record precedentă din 2009.

Potrivit lui Michael O’Leary, traficul aerian este probabil la 20%-25% din nivelurile pre-pandemiei între aprilie și iunie, dar va crește la 50%-70% între iulie și septembrie, în funcție de succesul programului de vaccinare al Uniunii Europene, cu trafic de iarnă potențial la 75%-100%. Ryanair ar putea transporta între 80 și 120 de milioane de pasageri în următorul exercițiu financiar, comparativ cu cei 150 de milioane din anul anterior COVID-19.

Ryanair avea la dispoziție numerar de 3,5 miliarde euro la sfârșitul lunii decembrie, comparativ cu 4,5 miliarde de euro la sfârșitul lunii septembrie, iar O’Leary a spus că nu vede în prezent niciun scenariu în care ar trebui să strângă mai mulți bani în acest an.

„Aș fi pregătit să cresc agresiv în iarna anului 2021, chiar și pe tarife aeriene mai mici”, a spus acesta.

Restricțiile COVID-19 au redus numărul pasagerilor Ryanair cu 78% în ultimele trei luni ale anului 2020, și au împins compania la o pierdere din 306 milioane de euro în al treilea trimestru al anului trecut.

De asemenea, Ryanair a anunțat că se așteaptă la prima livrare a modelului Boeing 737 MAX în martie, cel puțin 24 din cele 210 pe care le-a comandat vor sosi la timp pentru sezonul de vară de vârf. 737 MAX a fost autorizat să revină în funcțiune la sfârșitul anului trecut, după ce a fost pus la sol la nivel global în martie 2019, după accidentele mortale din Indonezia și Etiopia.