S-a ales praful de cabinetele veterinare din portofoliul statului: Multe nu mai există decât pe hărtie
Deși teoretic Agenția Domeniilor Statului are în portofoliu 818 cabinete sanitar – veterinare, doar undeva la 25% dintre acestea au fost concesionate. Restul sunt degradate sau nici nu mai există, ca să nu mai spunem că în locul lor au apărut tot felul de construcții.
Potrivit unui audit realizat de Curtea de Conturi, la data de 20.11.2023, dintr-un număr total de 819 de cirmscripții sanitar- veterinare (CSV-uri), 619 CSV-uri erau necontractate, din care 380 de CSV-uri degradate, iar în cadrul acestora un număr de 122 de CSV-uri erau degradate într- un procent semnificativ (de peste 50%).
Situație cabinete veterinare pe județe
Iată care este starea în care se află aceste cabinete veterinare:
- degradate în totalitate 15 CSV-uri în județele Alba, Giurgiu, Neamț, Prahova, Vaslui,
- 22 CSV -uri în procent de 90-95% (județele Alba, Argeș, Brașov, Caraș Severin, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara etc)
- 19 CSV -uri degradate în procent de 80-85% (județele Argeș, Giurgiu, Caraș Severin, Constanța, Prahova, Mehedinți, Teleorman)
- 66 CSV -uri erau degradate între 50-80%.
Mai trebuie precizat că în cazul CSV-urilor de pe raza județului Dolj s-a consemnat că în cazul unora dintre ele construcțiile nu mai există, în timp ce în alte cazuri imobilele se află într-o stare accentuată de degradare, aspecte care au fost menționate încă din anul 2019.
În cazul județului Gorj, majoritatea imobilelor CSV se află într-o stare avansată de degradare, iar la CSV Prigoria nu s-a regăsit faptic clădirea.
De asemenea, în cazul unui CSV din județul Cluj- Florești s-a constat că acesta figurează ca inventariat, deși clădirea este demolată încă din anul 2016 fără acordul ADS, pe locul acesteia fiind construită o grădiniță aparținând Primăriei Florești.
Totodată, unele CSV -uri sunt demolate (CSV-ul Șanț din Bistrița Năsăud, CSV Sălcuța și Rast – județul Dolj, CSV Măgura, Berca și Scutelnicii din Județul Buzău), unele CSV -uri au situația juridică neclarificată (CSV Popești- județul Iași), în unele CSV -uri își desfășoară activitatea alte instituții (CSV Golăiesti – Primăria Golăiești din județul Iași, CSV Topana -Primăria Topana din județul Olt, CSV Dobrotești utilizat 50% de către Primăria din județul Teleorman, CSV Traian utilizat parțial de Poșta Română și CSV Răcari din județul Dâmbovița utilizat de către Serviciul de Ambulanță Răcari).
Conform prevederilor OUG nr. 89/2004, privind vânzarea bunurilor imobile în care se desfășoară activități de asistență sanitară-veterinară, ADS a preluat în administrare circumscripțiile sanitare- veterinare (clădiri şi terenuri încadrate în domeniul privat) de la MADR, în scopul vânzării sau concesionării bunurilor imobile care nu pot fi vândute.
Prevederile legale menționate au avut în vedere eficientizarea activităţii de asistenţă sanitară veterinară, ţinându-se cont de cerinţele Comunităţii Europene și faptul că majoritatea circumscripţiilor sanitare veterinare erau într-o stare avansată de degradare şi necesitau urgent investiţii ca să îndeplinească condiţiile legale de funcţionare şi autorizare până la data de 1 ianuarie 2007.
Printre neregulile găsite de Curtea de Conturi se numără faptul că listele de inventar nu conțin referiri la starea reală/faptică a acestor imobile, respectiv gradul de degradare/depreciere, deși au fost făcute mențiuni de către comisiile locale de inventariere în anexele la Procesul Verbal de Inventariere nr. 1448/29.12.2022.
Reguli stricte pentru funcționarea cabinetelor veterinare
Regulile pentru funcționarea cabinetelor veterinare sunt destul de stricte în România și ne referim la faptul că legislația nu permite persoanelor care nu dețin calificare în domeniul medicinei veterinare să înființeze firme pe această piață.
Astfel, un cabinet medical cu personalitate juridică poate funcționa dacă administratorul sau cel puțin o treime din numărul membrilor consiliului de administrație sunt medici. De asemenea, un cabinet medical veterinar poate să lucreze doar dacă printre asociați se regăsește cel puțin un medic veterinar care trebuie să fie și reprezentantul legal al firmei.
În 2021, potrivit unor informații furnizate de Colegiul Medicilor Veterinari, existau 8.820 medici veterinari care activau în cele mai diverse spectre profesionale.
La nivelul țării erau circa 5.536 unități medicale veterinare de asistență, dintre care 62,57% reprezentau societăți comerciale, conform unui studiu realizat de Consiliul Concurenței. Analiza mai arată, de exemplu, că, în România, în anul 2018, 68% din medicii veterinari lucrau în domeniul privat. Undeva la 10% erau angajați, în timp ce restul de 56% erau proprietarii afacerii.
Adevărul este că mulți medici veterinari preferă să desfășoare activități sanitar-veterinare publice, datorită indemnizației de 10.000 de lei pe care o primesc din partea statului, decât să muncească în ferme.