S-a descoperit gena care conferă rezistență naturală la COVID-19
Cercetătorii brazilieni au identificat o genă care ar oferi rezistență naturală persoanelor purtătoare în fața pericolului reprezentat de Covid-19.
Unele persoane nu s-au infectat niciodată cu Sars-cov-2. Șansă, respectarea drastică a măsurilor de protecție sau o super putere? Cazul acestor persoane a interesat comunitatea științifică pe bună dreptate.
O echipă de cercetători brazilieni a idenificat o variantă genetică care ar putea fi implicată în rezistența la formele cele mai severe ale infecției Covid-19. Astfel, persoane în vârstă, veritabili super seniori, au supraviețuit coronavirusului deși prezentau comorbidități majore, transmite Futura Sante.
Cercetătorii s-au focalizat pe o zonă precisă a cromozomului 6, o zonă foarte schimbătoare, care cumulează circa o sută de gene implicate în imunitate. Profilul genetic al acestor super persoane, care nu au suferit de Covid-19, a fost comparat cu cel al persoanelor mai tinere, care au făcut o formă severă de boală.
În mod special, pare că o genă ar fi implicată în această rezistență la formele severe ale bolii: muc22. Această genă este implicată în producția de mucus, o substanță densă, care capitonează căile respiraorii și le protejează de microorganisme patogene. Este un element crucial al imunității non specifice.
În cazul persoanelor care nu au dezvoltat decât forme ușoare de Covid-19, această genă prezintă mai multe mutații. Aceste variații genetice sunt mai frecvente la aceste persoane super rezistente la formele grave de infecție.
Variațiile genei muc22 au fost, de asemenea, asociate cu producția unui micro-ARN care ar putea interfera cu ARN-ul coronavirusului, alterând replicarea acestuia.
Totuși, această proprietate trebuie aprofundată prin noi studii, pentru a evalua impactul real al acestor variații ale genei muc22 asupra biologiei și a descoperi mecanismele care se ascund în spatele acestei super puteri genetice.