S-a însurat Rădoi de la metrou la vârsta de 61 de ani. Amândoi mirii sunt trimiși în judecată de DNA pentru combinațiile cu spațiile comerciale de la metrou

Publicat: 09 iul. 2023, 21:59, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
S-a însurat Rădoi de la metrou la vârsta de 61 de ani. Amândoi mirii sunt trimiși în judecată de DNA pentru combinațiile cu spațiile comerciale de la metrou

Ion Radoi, fostul lider al sindicatului de la metrou, inca foarte influent in aceasta organizatie, s-a insurat vineri cu Elena Claudia Minea. Amandoi sunt trimisi in judecata de DNA pentru obtinerea foloase necuvenite din exploatarea si administrarea spatiilor comerciale din statiile de metrou si din caile de acces catre metrou, in perioada septembrie 2017 – iulie 2021.

Imagini de la nunta au fost postate pe Facebook de avocata Mariana Stefan. Printre cei care s-au aflat la cununia civila s-a aflat si Serghei Mizil, care parea in relatii foarte apropiate cu Radoi, conform aktual24.ro.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fstefan.mariana2%2Fvideos%2F823222108933612%2F&show_text=false&width=267&t=0

Curtea de Apel Bucuresti a dispus joi inceperea judecarii pe fond in dosarul in care Ion Radoi, presedinte al sindicatului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou, a fost trimis in judecata de DNA pentru folosirea influentei si santaj.

Curtea de Apel Bucuresti a respins contestatia depusa de Ion Radoi si a mentinut decizia Tribunalului Bucuresti prin care s-a constatat legalitatea sesizarii instantei si a rechizitoriului intocmit de procurori.

In dosar mai este judecata Elena Claudia Minea, administrator al unor societati comerciale, iar presedintele USR, Catalin Drula, este parte vatamata in proces, in calitate de fost ministru al Transporturilor.

Dosarul are ca obiect modul in care Radoi si-ar fi folosit influenta si autoritatea de lider sindical pentru a obtine foloase necuvenite din exploatarea si administrarea spatiilor comerciale din statiile de metrou si din caile de acces catre metrou, in perioada septembrie 2017 – iulie 2021.

In cursul anului 2003, SC Metrorex SA a incheiat un contract de asociere in participatiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firma detinuta de Sindicatul Unitatea – Sindicatul Liber de la Metrou si controlata de Ion Radoi, ce avea ca obiect exploatarea si administrarea in comun a suprafetelor din statiile de metrou si din caile de acces catre metrou care se pretau la organizarea de activitati comerciale, in scopul obtinerii de profit.

In realitate, SC Sindomet Servcom SRL ar fi controlat si gestionat singura administrarea spatiilor comerciale de la metrou, avand control total asupra modului de atribuire a contractelor de inchiriere a spatiilor comerciale, a modului de infiintare de noi spatii comerciale si de stabilire a chiriei pentru spatiul comercial inchiriat.

Drept exemplu, mai spun anchetatorii, unele dintre contractele de inchiriere ar fi fost incheiate de societatea respectiva pe o perioada cu mult mai mare decat durata contractului de asociere in participatiune, care a incetat in luna septembrie 2018.

In aceste conditii, mentioneaza DNA, invocand existenta unui litigiu cu Metrorex, Sindomet Servcom SRL ar fi refuzat sa predea spatiilor comerciale, continuand exploatarea nelegala a acestora si obtinerea de venituri care se ridica la peste 10 milioane de lei.

„In perioada septembrie 2017 – septembrie 2018, inculpatul Ion Radoi, in calitatile mentionate mai sus, ar fi actionat pentru prelungirea succesiva a contractului de asociere in participatiune. Ulterior, in perioada septembrie 2018 – iulie 2021, Radoi s-ar fi folosit de influenta si autoritatea functiei sale de conducere in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL si comercianti din spatiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spatiilor comerciale, ce functionau ilegal din luna septembrie 2018. In unele dintre activitati, Ion Radoi ar fi beneficiat de sprijinul celeilalte inculpate”, indica DNA.

Pentru a-i determina pe reprezentantii decizionali, ministri succesivi ai Transporturilor care aveau dreptul legal de a acorda imputernicire reprezentantilor statului in AGA pentru prelungirea/acordarea dreptului de a folosi in continuare spatiile comerciale respective de catre SC Sindomet Servcom SRL, secretari de stat si reprezentanti ai Metrorex, ca si reprezentanti decizionali in cadrul Consiliului de Administratie al Metrorex, sa ajunga la o solutie favorabila intereselor sale, Ion Radoi ar fi recurs la mijloace nelegale, in afara dialogului social legal, intre care:

* constrangeri prin amenintari cu dezvaluiri a unor fapte compromitatoare, care in realitate nici nu s-ar fi intamplat;

* exercitarea de presiuni sociale asupra ministrilor succesivi in functie prin folosirea si angrenarea angajatilor in greve si proteste nelegale;

* mobilizarea salariatilor prin raspandirea de informatii false privind concedierea si nepunerea in circulatie a trenurilor din lipsa de personal, oprirea circulatiei in afara unui cadru onest si de buna-credinta cu partenerii sociali;

* inregistrari ale discutiilor cu partenerii sociali – reprezentanti ai ministerului (ministri, secretari de stat) si ai Metrorex (directori, membri CA, membri AGA), fara a le aduce la cunostinta acest fapt, inregistrari detinute de inculpat ca un mijloc de control.

Conform DNA, Radoi nu ar fi actionat de o maniera legala, in scopul apararii drepturilor sindicalistilor, ci punand presiune sociala si politica asupra unor ministri astfel incat acesta sa isi protejeze interesele financiare, prin nedesfiintarea spatiilor comerciale de la metrou.

Mai mult, spun anchetatorii, acesta si-ar fi folosit autoritatea si in raporturile cu ceilalti lideri si membri de sindicat, pentru a-i determina sa nu respecte ordinul/dispozitia directorului general al Metrorex – amenintari cu realizarea unor liste cu angajatii care nu il sprijina in actiunile sale pentru a nu mai beneficia de drepturi sindicale: bilete concediu la Zamora, Caraiman (Busteni) si la mare, amenintari cu efectuarea unor liste de angajati pentru a fi dati afara din sindicat si de la locul de munca in situatia in care directorul ar pleca din functie, amenintari cu divulgarea inregistrarilor pe care le detine, amenintari cu procese.

„La 25/26 martie 2021, Ion Radoi l-ar fi constrans pe ministrul Transportului si Infrastructurii sa acorde in continuare firmei SC Sindomet Servcom SRL drepturile de a folosi spatiile comerciale ocupate in mod abuziv, in scopul de a dobandi in mod injust foloase patrimoniale pentru Sindomet Servcom si pentru comerciantii de la metrou. Constrangerea ar fi fost exercitata prin amenintari cu intreruperea circulatiei metroului, prin initierea si organizarea unui protest ilegal/a unei greve ilegale, toate acestea pentru a-l determina pe ministru (care avea dreptul legal de a acorda imputernicire reprezentantilor statului in AGA) sa dispuna sau sa accepte prelungirea/acordarea dreptului de a folosi in continuare spatiile de catre Sindomet (printr-un nou contract de asociere sau prin tolerarea situatiei din perioada anterioara 2018-2021)”, se precizeaza in documentul trimis pe masa judecatorilor.

DNA informeaza ca, prin faptele descrise, s-ar fi generat urmatoarele foloase necuvenite pentru Sindomet Servcom, care ar fi dobandit, in afara unui cadru legal contractual, venituri de peste 10 milioane lei (10.391.843 lei) pentru societate si pentru comercianti ca urmare a exploatarii spatiilor comerciale dupa expirarea contractului de asociere si pentru o firma controlata de fiul lui Ion Radoi – venituri de 86.400 euro fara TVA din subinchirierea a unui spatiu situat intr-o statie de metrou unui retailer (dupa septembrie 2018 si pana in 2021).

In rechizitoriul trimis in instanta, se arata cum sindicalistii de la Metrou, apropiati de liderul Ion Radoi, au discutat in martie 2021, pe un grup de WhatsApp, despre mai multe „idei” pentru a rezolva conflictul cu fostul ministru al Transporturilor Catalin Drula, la un moment dat fiind pusa in discutie angajarea unor „racheti ucraineni”.