S-a întors roata: comisarul austriac susține aderarea României la Schengen

Publicat: 29 oct. 2024, 11:01, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
S-a întors roata: comisarul austriac susține aderarea României la Schengen
Schengen

Comisarul european desemnat pentru migrație al Comisiei Europene, austriacul Magnus Brunner, și-a exprimat sprijinul pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen cu frontierele terestre.

Sprijinul lui Brunner pentru finalizarea acestui proces aduce o altă perspectivă a țării care a blocat de peste zece ani aderarea Bucureștiului și Sofiei la zona de călătorie fără vize a UE, relatează Schengen.News.

În chestionarul adresat comisarului desemnat, Brunner a fost întrebat de Parlamentul European ce măsuri care să ducă la ridicarea controalelor la frontierele terestre interne pentru Bulgaria și România va propune.

Comisarul european desemnat pentru migrație a declarat că, deși atât România, cât și Bulgaria continuă să îndeplinească toate cerințele necesare pentru a deveni parte a Spațiului Schengen încă din 2011, este atât prerogativa, cât și responsabilitatea Consiliului să decidă ridicarea controalelor rămase la nivelul frontierelor terestre.

Dacă Consiliul nu ia o decizie înainte de începerea noului mandat, dacă voi fi confirmat ca membru al Comisiei, voi continua să sprijin pe deplin acest proces cu aceeași intensitate ca și predecesorii mei”, a spus Magnus Brunner.

Politicianul austriac a afirmat că România și Bulgaria au dreptul să profite de toate beneficiile Spațiului Schengen, iar ridicarea controalelor la frontierele terestre va face Spațiul Schengen mai puternic și mai sigur.

Brunner promite că va sprijini calitatea de membru deplin a ambelor țări în Spațiul Schengen.

Politicianul austriac și-a exprimat sprijinul pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen cu frontierele terestre, dacă decizia privind aderarea deplină nu se ia în cadrul acestui mandat. El a promis că va continua politica actualului comisar european pentru afaceri interne și migrație, Ylva Johansson, atunci când vine vorba de această problemă.

Magnus Brunner este comisarul european pentru migrație desemnat al Austriei. Comentariile sale au venit în răspunsurile scrise preliminare pe care candidatul trebuie să le dea Parlamentului European înainte de începerea procesului de audiere.

Pe 17 septembrie, în urma alegerii ei pentru un al doilea mandat, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat lista comisarilor desemnați pentru mandatul 2024-2029.

Comisarii desemnați sunt supuși audierilor publice în Parlamentul European. Apoi, Parlamentul dă un singur vot de aprobare, care permite Consiliului să numească noua conducere a Comisiei.

Audierea de confirmare a comisarului european pentru migrație desemnat de Austria, Magnus Brunner, este programată pentru 5 noiembrie 2024.

În timp ce actualul comisar european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, și-a exprimat continuu sprijinul pentru apartenența României și Bulgariei la Zona Schengen, inclusiv cu frontierele terestre, cerând finalizarea acestui proces până la sfârșitul acestui an, mai mulți politicieni din țara natală a lui Brunner împărtășesc o altă părere.

Austria a fost de acord cu aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen pe calea aerului și pe mare prin acordul „Air Schengen”, susținând aderarea parțială a acestor două țări la Spațiul Schengen, în vigoare de la 31 martie 2024. Cu toate acestea, cele două țări mai trebuie să aștepte aderarea cu frontierele terestre.

Austria s-a opus aderării Bucureștiului și Sofiei la Spațiul Schengen în 2023 din cauza preocupărilor legate de migrația ilegală. Din aceleași motive, poziția sa în această privință rămâne neschimbată.

La începutul acestei luni, ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat că încă nu a sosit timpul pentru aderarea deplină a acestor două țări la Spațiul Schengen.

Problema a fost discutată și în cadrul reuniunii Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 10 octombrie. Cu toate acestea, votul nu a făcut parte de pe ordinea de zi. Este necesară o nouă decizie a Consiliului pentru a stabili o dată pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre.