S-a inventat bateria pentru mașini care se încarcă în zece minute
Compania chineză CATL a lansat miercuri o baterie litiu-ion fosfat (LFP) pentru mașinile electrice, care se încarcă în zece minute.
Compania chineză CATL a lansat miercuri o baterie litiu-ion fosfat (LFP) care se poate încărca în 10 minute și oferă suficientă energie pentru o autonomie de 400 de kilometri, relatează agenția Reuters.
Producerea de noi baterii Shenxing va începe, cel mai probabil, la finalul acestui an. Acestea ar urma să ajungă în posesia noilor proprietari de mașini electrice în prima parte a anului 2024, a anunțat Gao Han, un reprezentant al companiei CATL.
„Sperăm că, prin eforturi de îmbunătățire continuă a tehnologiei și de reducere a costurilor, Shenxing va deveni un produs standard disponibil pentru fiecare vehicul electric„, a declarat Gao, potrivit sursei citate.
Chiar dacă are în portofoliu clienți mari, precum compania Tesla, CATL a pierdut cotă de piață în favoarea BYD, un mare producător auto din China care își dotează toate vehiculele sale electrice cu baterii din propria producție.
SUA investește în tehnologie pentru a face bateriile de mașini electrice mai ieftine.
În Statele Unite, compania americană General Motors investește într-un startup din Silicon Valley, pentru a accelera dezvoltarea tehnologiei de reducere a costurilor bateriilor pentru vehiculele electrice.
Un reprezentant al GM a spus că bateriile din materiale bogate în fier dezvoltate de Mitra Chem ar putea fi montate pe mașinile sale după 2025.
Bateriile Ultium de la GM folosesc în prezent celule cu catod nichel-cobalt-mangan-aluminiu, care stochează mai multă energie și permit o rază de acțiune mai mare decât celulele LFP, dar sunt mai scumpe.