S-a schimbat modul de calcul al concediilor medicale pentru persoanele fără venituri
Guvernul a aprobat miercuri o ordonanță care aduce modificări în calculul concediilor medicale ale persoanelor fără venituri. Autoritățile susțin că astfel nu scad indemnizațiile și se modifică doar plafonul maxim până la care se pot asigura persoanele fără venituri.
Modificările îi vizează pe românii fără venituri. Conform Mediafax, se schimbă baza lunară de la care se calculează suma acoperită în cazul unui concediu medical. Ei vor fi acoperiți în limita valorică a trei salarii minime brute pe țară, și nu 12 salarii ca până în prezent.
Excepție este în cazul concediilor de maternitate care au dreptul tot la 12 salarii minime brute pe țară garantate în plată.
Ordonanța de Urgență mai stabilește că asigurații au dreptul la concedii pentru îngrijirea copilului cu probleme medicale până la 18 ani, nu până la 16 ani, așa cum a fost până în prezent.
O altă modificare îi vizează pe românii care se deplasează în zone cu epidemii. Când revin în țară și intră în carantină, aceștia vor avea indemnizație doar cinci zile, nu 14 zile, așa cum a fost până acum.
„Este o măsură de responsabilizare, statul plătește 14 zile oricui se întoarce dintr-o zonă de carantină… dacă știe că se expune unui risc, la întoarcere cuantumul scade pentru a descuraja un comportament de călătorie”, a explicat președintele CNAS, Adrian Gheorghe.
Noua OUG prevede și amenzi cuprinse între 1.000 de lei și 11.000 de lei, în funcție de abaterea descoperită.
Modificările au fost făcute pentru echilibrarea bugetului, iar impactul bugetar urmează să fie stabilit. Vechile reglementări au fost stabilite în 2017 când salariul minim era 1.450 de lei. În prezent salariul minim este 2.300 de lei. Mii de persoane vor fi afectate de noua ordonanță a Guvernului.