S-a schimbat profilul pacienților COVID din spitale. Medic: Uneori nu apucăm să-i vedem, fac stop cardiorespirator în curte
Medicii aflați în prima linie în lupta pandemiei de coronavirus spun că în prezent au alți pacienți comparativ cu anul trecut. Locul pensionarilor a fost luat de oameni de vârstă medie. Mai mult de jumătate dintre pacienții COVID care ajung în spitale sunt nevaccinați și fac forme grave ale bolii, spun medicii. Ei trag un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe oameni să meargă să facă vaccinul.
În spitalele din România sunt aproape 13 mii de pacienți cu COVID-19, cei mai mulți nevaccinați. La Institutul Matei Balș, unitatea sanitară care a tratat bolnavi infectați cu coronavirus încă de la debutul pandemiei, medicii spun că cei mai mulți pacienți care ajung la spital, în acest val trei al pandemiei, sunt neimunizați. În medie, la „Balș” vin 200 de pacienți pe zi și mai mult de jumătate dintre ei sunt neimunizați.
„Sunt 172 de prezentări astăzi, de la ora 0:00, azi-noapte. Parcă sunt tot în creștere. Părerea mea e că dacă s-ar vaccina cât mai mulți, ar fi mult mai OK”, spune Mariana Stanciu, asistent medical.
Nevaccinații au saturația de oxigen mai mică
Printre persoanele care ajung la „Balș” sunt și vaccinați, în general doar cu prima doză, și nevaccinați. Însă „se vede o diferență”, spune asistenta. Cei care sunt nevaccinați, mai ales vârstnicii, sunt ceva mai grav, au, în special, saturația de oxigen mai mică, sub 90. Cei vaccinați sunt cu febră, frison, tuse.
Valul trei a adus mai mulți pacienți cu forme grave ale bolii, care au nevoie de oxigen. Camerele de gardă sunt pline la orice oră, iar medicii dau telefoane disperați la alte spitale să le găsească un loc liber. Nici măcar Institutul Matei Balș, cel mai mare spital de boli infecțioase din România, nu mai are unde să interneze atât de mulți bolnavi.
„Nu mai avem locuri, încercăm să transferăm ce putem la alte spitale. În momentul de față, avem 16 pacienți de internat în camera de gardă. În funcție de ce locuri găsim, sigur, se transferă la alte spitale. Cazurile mai grave au prioritate, evident, la internare și rămân la noi. Este extrem de dificil pentru pacienții care au nevoie de oxigen și noi nu avem cum să le oferim”, spune medicul Andra Maxim, conform Digi24.
„Valul trei pentru noi a fost un pic mai greu ca număr de cazuri și ca gravitate. Din păcate, este destul de descurajant să vedem la momentul actual atât de multe cazuri grave, dar sperăm ca în urma vaccinării să scadă semnificativ acest număr al pacienților gravi, în special”, mărturisește medicul.