S-a spart „rocada sticlă” a lui Iohannis. Ciucă rămâne premier, rotativa mai așteaptă
Deși anunța că nu mai suportă amânări și negocieri, Iohannis s-a văzut nevoit să-l lase pe Ciucă premier și să amâne rotativa guvernamentală.
Premierul Nicolae Ciucă a explicat că nu va mai demisiona, astăzi, din funcția de premier, așa cum era prevăzut în protocolul coaliției de guvernare. Ciucă le-a transmis profesorilor că vor continua discuțiile, dar Guvernul nu poate oferi profesorilor o mărire salarială așa cum solicită sindicaliștii.
”Am căzut cu toții de acord ca singura șansă pentru noi să depășim aceste probleme este să generăm o coaliție politică stabilă. Prin această coaliție stabilă am putut să gestionăm criza din energie, am gestionat creșterea ratei inflației, efectele războiului din Ucraina. Toate aceste măsuri ne-au asigurat creșterea economică (…) Am considerat că măsurile luate trebuie îndreptate pentru ca cetățenii să nu resimtă efectele acestor crize.
Am stabilit, prin acord politic, ca la un an și jumătate să facem în așa fel încât să asigurăm coerența politicilor guvernamentale și la jumătatea acestei perioade
Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul în situația în care totul se menținea un anumit echilibru. După discuțiile pe care le-am avut, la nivelul coaliției, am decis să continuăm discuțiile cu sindicaliștii din învățământ, să găsim soluții. Toate aceste probleme nu se pot rezolva printr-o singură decizie pentru că sunt probleme acumulate în timp. Pentru educație am alocat, în plus, 8 miliarde de lei în plus față de anul 2022, am prins în PNRR o sumă de peste 3,4 miliarde de lei.
Suntem perfect conștienți de nevoie de a ridica nivelul salarizării în educație. Este foarte clar că este nevoie de o recunoaștere a meritelor și a valorii hainei de profesor (…) Este nevoie de creșterea salariilor, doar că în acest moment nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecțională să dezechilibrăm întreg bugetul de stat.
Le-am pus sindicaliștilor în față toate datele cât se poate de corect și de onest și sperăm ca pe baza rațiunii să ajungem la rezolvarea unor probleme.
În atare condiții am avut discuții până aseară târziu și am convenit ca până la soluționarea acestor probleme să nu-mi depun mandatul până la rezolvarea acestor probleme.”, a spus Nicolae Ciucă.
Declaraţiile sunt făcute în contextul în care vineri este aăteptat un anunţ al premierului Ciucă referitor la depunerea mandatului, pentru realizarea rotaţiei la guvernare, conform Protocolului PSD-PNL, dar şi în contextul crizei provocate de greva cadrelor didactice, de a cărei soluţionare este condiţionată schimbarea la conducerea Executivului, după cum a afirmat preşedintele Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi la Sibiu, că procedurile pentru rotativa guvernamentală ar trebui să înceapă în cursul zilei de vineri, dar doar dacă se încheie greva din Educaţie. ”Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri”, a adăugat şeful statului.
Guvernul a propus joi seară sindicaliştilor din educaţie. mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime de câte 500 de lei, în lunile iunie şi octombrie, măsura vizând 55.000 de angajaţi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. El a adăugat că pentru personalul didactic şi didactic auxiliar sunt prevăzute prime de 1.000 de lei în luna iunie, respectiv 1.500 de lei în luna octombrie. Cărbunaru a prezentat noi drepturi pe care Legile Educaţiei, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, le vor aduce pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar şi universitar.
„Aş spune că e o ofertă complet neinspirată! (…) Ceea ce a oferit Guvernul în această seară este acelaşi lucru cu ce s-a întâmplat aseară. Nu se mai numesc vouchere, ci primă. Suma este aceeaşi. Este departe de ceea ce noi am cerut astăzi”, a fost reacţia liderului sindical Simion Hăncescu.