S-a stins din viață scriitorul și jurnalistul Șerban Cionoff

Publicat: 16 feb. 2025, 19:38, de Vera Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
S-a stins din viață scriitorul și jurnalistul Șerban Cionoff

Duminică, 16 februarie, este o zi tristă pentru cultura română: ne-a părăsit cunoscutul scriitor și jurnalist Șerban Cionoff. Vestea a căzut ca un trăsnet pentru cunoscuți și pentru cei care l-au respectat și iubit. 

Anunțul oficial a fost făcut de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), care a evocat personalitatea lui Șerban Cionoff.

Colegii dn UZPR au precizat că, prin colaborările sale prestigioase cu publicații „de ținută” și datorită vastei sale experiențe, dar și personalității, acesta a fost „unul dintre membrii de vază ai Juriului de Onoare, Disciplină și Arbitraj al UZPR”.

”In memoriam Șerban Cionoff (1946-2025)
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România își exprimă profunda tristețe pentru trecerea în eternitate a colegului de breaslă și jurnalistului de forță care a fost Șerban Cionoff.
Gazetar de cursă lungă și cu un condei incponfundabil, Șerban Cionoff a fost o personalitate a presei românești, cu colaborări prestigioase la publicații de ținută, a fost un om ardent și implicat în viața cetății.
Vasta sa experiență și personalitatea sa au făcut ca Șerban Cionoff să fie unul dintre membrii de vază ai Juriului de Onoare, Disciplină și Arbitraj al UZPR.
Șerban Cionoff a iubit România, poporul român și orașul natal, Caracal, și-a slujit cu credință profesia până în ultima zi a vieții și lasă un mare gol în presa din România.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, este mesajul oficial al UZPR.

Sute de mesaje de condoleanțe și regret sunt postate acum pe pagina de Facebook a scriitorului.

Una dintre fostele sale colege, jurnalista Viorica Nicolescu, l-a descris pe acesta drept „un om curat și loial; cu un puternic simț al dreptății, însă echilibrat și fără să se grăbească să judece și să rănească cu vorbe grele; cu umor și ironie blândă, just plasată, atunci când putea să ne descrețească frunțile.

Fostul ministru de Externe Adrian Severin spune despre Șerban Cionoff că a fost un ziarist de talent, un suflet bun, o minte pătrunzătoare, un caracter ferm, o conștiință luptătoare, un spirit iscoditor, un tată de familie iubitor. „Dumnezeu să îl odihnească în lumina sa cea neînserată! Condoleanțe familiei îndurerate!”, se arată în mesajul lui Adrian Severin.

Andrei Tinu, autor și politician român, și-a transmis condoleanțele în cadrul unei postări pe platforma Facebook. Acesta a menționat că jurnalistul era un „profesionist desăvârșit”, iar plecarea sa „lasă un gol imens în presa românească”.

„O veste tristă pentru lumea jurnalismului. Am pierdut un jurnalist de excepție – Cionoff Șerban, un profesionist desăvârșit care și-a dedicat viața adevărului și informării corecte a publicului. Plecarea sa lasă un gol imens în presa românească și în inimile celor care l-au cunoscut și apreciat. Condoleanțe familiei și celor apropiați. Odihnească-se în pace!”, a scris Andrei Tinu.

***

Șerban Cionoff s-a născut pe 13 octombrie 1946, în municipiul Caracal, județul Olt, unde a absolvit Liceul nr. 2 din aceeași localitate, promoția 1964. Acesta a urmat cursurile Facultății de Filosofie din Universitatea București, promovând în anul 1971.

De-a lungul carierei sale, Șerban Cionoff a lucrat pentru mai multe publicații, precum: în aprilie 1966, „Contemporanul”, „Viața Studențească”, „Viața Românească”; 1968-1971, redactor-șef adjunct al revistei „Universitas”, publicație a Universității București; 1974-1989 și după 1990, „Scânteia tineretului”; „Amfiteatru”, „Viața Românească”, „Luceafărul”, „Cronica”, „Ramuri”, „Tribuna”, „Orizont”, „Ateneu”, „jurnalul.ro”, „Amos News”, „AM Press”, „Dimineața”.