S-a votat în plen: Magistrații se vor pensiona la 65 de ani. În plus, primesc și pensie de serviciu

Publicat: 23 apr. 2025, 13:54, de Rona David, în POLITICĂ , ? cititori
S-a votat în plen: Magistrații se vor pensiona la 65 de ani. În plus, primesc și pensie de serviciu

Proiectul de lege privind pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, a fost adoptat, miercuri, 23 aprilie, în plenul Parlamentului, cu 259 de voturi pentru, un vot contra și 25 de abțineri

Vârsta de pensionare și cuantum pensie pentru magistrați

Proiectul a suferit modificări din partea Comisiei pentru Muncă, eliminându-se tabelele prin care se eșalona vârsta de pensionare a magistraților, astfel încât în anul 2045 să se ajungă la 65 de ani vârsta standard de pensionare.

Președintele Comisiei pentru Muncă de la Camera Deputaților, Adrian Solomon, a precizat că în urma acestei eliminări, începând cu data de 1 ianuarie 2026, toți magistrații se vor putea primi pensie (se vor pensiona) la împlinirea vârstei de 65 de ani.

Această modificare, în schimb, riscă să atragă o decizie de neconstituționalitate.

A fost modificat modul de calcul al pensiilor magistraților și a fost acceptat un amendament al USR în acest sens.

Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații asistenți la Înalta Curte de Casație și Justiție, de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică cu o vechime de 25 de ani realizată numai în aceste funcții, se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de 65 de ani.

Și, mai pot beneficia de o pensie de serviciu un cuantum de 80% din baza de calcul, reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare, a scorurilor avute în ultimele 48 de luni.

Cuantumul net pentru pensie de serviciu nu poate fi mai mare de 100%. În continuare, proiectul de lege va ajunge spre dezbatere la Senat, care este for decizional.

Reforma vine în contextul presiunilor interne și europene privind sustenabilitatea sistemului de pensii speciale și echitatea între categoriile profesionale.

Amintim că proiectul inițial stipula că „Începând cu data de 1 ianuarie 2026, prin derogare de la prevederile Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1) din aceeaşi lege se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 48 de ani. Această vârstă de pensionare creşte conform Anexei nr. 3 din Legea nr. 303/2022, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege”.