Experiment la un concert în spațiu închis, cu 500 de spectatori. Niciunul nu s-a infectat cu COVID-19
Într-o sală de concerte spaniolă a fost realizat un experiment, pentru a se vedea dacă într-adevăr spațiile închise, cu multă lume, pot fi o pepinieră de Covid-19.
Experimentul a fost numit PRIMA-CoV și a constat într-un concert live, la care au participat aproximativ 500 de spectatori. Toți au fost testați la intrare cu teste antigen. Niciun caz de contaminare cu coronavirus nu a fost depistat după eveniment.
Evenimentul-experiment a avut loc în decembrie 2020, în sala Apolo din Barcelona. Studiul care a rezultat în urma experimentului a fost publicat în ianuarie anul acesta. Spectatorii au avut vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, nu aveau comorbidități, nu locuiau cu persoane aflate în grupa de risc și nu fuseseră diagnosticați cu SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile.
Spectacolul a durat cinci ore
Participanții au spus că s-au simțit perfect normal la concert și au putut să se bucure de spectacolul care a durat cinci ore. Nu au fost deranjați de măsurile suplimentare de protecție și de securitate implementate de organizatori.
Pe lângă testarea de la intrare, organizatorii au amenanjat și zone speciale pentru fumat și o zonă separată pentru bar. Băuturile au fost servite doar în acea zonă, aflată într-o cameră separată. Toată lumea a primit câte o mască certificată N95 la intrare. Masca a fost obligatorie pe durata spectacolului, dar nu a fost nevoie de distanțare. Cântatul și dansatul au fost și ele permise în public.
Ce s-a întâmplat
Medicii spun că măsurile luate în cadrul acestui experiment pot fi ușor implementate și pentru evenimente mai mari. Dar…
În realitate, aproape 1.047 de persoane au participat la acest test coordonat de spitalul universitar german Trias i Pujol de Badalone şi de Fundaţia pentru luptă contra SIDA şi maladiilor infecţioase. Potrivit informaţiilor cotidianului spaniol El Mundo, aproape 500 de persoane – respectiv 463 – au mers la concert, în timp ce 496 nu au participat. Ajunşi la faţa locului, ventilaţia era optimizată, temperatura sălii supravegheată şi toţi participanţii aveau obligaţia de a purta o mască FFP2. În schimb, nicio distanţare socială nu a fost impusă, cu toate că agenţii de securitate erau mandataţi să supravegheze mişcările mulţimii la cozile de aşteptare.
„Aceste date ne dau încredere să concluzionăm că nu există risc de contaminare printre persoanele care au participat la un eveniment mare, dacă măsurile impuse sunt respectate„, a spus Boris Revollo, specialistul care a condus studiul.
Opt zile mai cele 463 de persoane prezente la concertul-test au avut rezultate negative. În schimb, din celălalt grup (adică dintre cei 496 care nu au participat), două persoane au fost diagnosticate pozitiv.
Este important de precizat că niciunul dintre cei care au mers nu avea COVID-19. Nefiind infectați, nu aveau cum să infecteze pe altcineva.