S-au terminat banii? Statul semnalizează că se va împrumuta mai scump de la populație

Publicat: 04 dec. 2024, 14:01, de Cristian Dogaru, în ECONOMIE , ? cititori
S-au terminat banii? Statul semnalizează că se va împrumuta mai scump de la populație

Ministerul Finanțelor a anunțat noile dobânzi pentru titlurile de stat în lei din programul Fidelis pe decembrie pentru donatori, în creștere substanțială față de emisiunea precedentă.

A cincea emisiune de titluri de stat listate la bursa din programul Fidelis pe 2024 a avut în octombrie dobânzi de 5,85% la un an și 7% la 5 ani pentru titlurile în lei și 3,95% la un an și 5% la 5 ani pentru titlurile în euro.

În condițiile în care dobânzile bancare la termen în lei își continuă declinul, băncile neavând probleme cu lichiditatea în această perioadă, statul s-a decis să urce brusc randamentul titlurilor de stat pentru populație, ceea ce denotă problemele de finanțare ale deficitului public din prezent. Iar primul semnal a fost dat pe tranșa donatorilor.

Momentan, ultimul comunicat al MF vorbește doar de succesul donării de sânge în campania organizată între 2 și 3 decembrie chiar la sediul ministerului (au fost prezenți 200 de donatori) și de dobânzile aferente titlurilor de stat în lei destinate donatorilor – dobânda de 7,45% pentru scadența la un an și de 7,9% pentru scadența la 3 ani (o premieră în acest sens) la viitoarea emisiune Fidelis.

Noutatea este că la precedenta emisiune, cea din octombrie, pe tranșa donatorilor de sânge erau dobânzi de 6,85% la un an (donatorii au o primă de 1 punct procentual), iar acum aceștia primesc o dobândă de 7,45% (în creștere cu 0,6 puncte procentuale) la un an și au în premieră și titluri de stat la 3 ani cu dobânda de aproape 8%.

Ministerul nu a anunțat încă dobânzile pentru titlurile de stat în lei și euro pentru nedonatori din cadrul celei de a șasea ediții Fidelis din 2024, ce se va derula între 9 și 18 decembrie, dar în mod previzibil vom avea și aici o majorare, cel puțin pentru titlurile în lei.

Mișcarea consemnată pe piața titlurilor de stat pentru populație era anunțată de altfel de cea petrecută recent pe piața titlurilor de stat la care au acces băncile. În 21 noiembrie statul s-a împrumutat pe 10 ani cu dobânda de 7,15%, randament în creștere față de precedenta emisiune pe 10 ani (6,95%). Erau cele mai mari dobânzi din noiembrie 2023, când și inflația era mai sus decât în prezent.

Creșterea deficitului spre 8% din PIB și încetinirea avansului economiei (puțin peste 1% din PIB în prezent) generează o foame de bani în creștere, iar acest fenomen se poate intensifica la începutul anului viitor, mai ales dacă măsurile de ajustare abruptă a cheltuielilor bugetare se amână (va mai dura până ce un nou guvern este format și un program de guvernare negociat).

Fidelis pentru donatori, un program cu dedicație

Ministerul Finanțelor nu contenește să se laude în comunicatele oficiale cu rezultatele obținute pe tranșele pentru donatori, dar la o privire mai atentă observăm că acest instrument este folosit mai ales de cei cu averi apreciabile.

În comunicatul de la finalul ediției Fidelis cu numărul 5, din octombrie, pasajul legat de donatori arată că „un aspect important este sprijinul acordat donării de sânge, prin condițiile speciale oferite donatorilor, care primesc un punct procentual în plus la dobândă. Peste 11.000 de donatori-investitori au răspuns deja acestei inițiative și au subscris peste 1,4 miliarde de lei în titlurile de stat Fidelis”.

La 1,4 miliarde lei subscrise și 11.000 de donatori, rezultă că investiția per donator a fost de 127.272 de lei (25.600 de euro). În condițiile astea, să te lauzi comunicat de comunicat că suma minimă cu care pot fi cumpărate titlurile de stat pe tranșa donatorilor a fost redusă promoțional de la 5.000 de lei (1.000 de euro) la 500 de lei (100 de euro) pare cam meschin.

În condițiile în care titlurile de stat nu au dobânzi impozabile (nu se aplică nici impozit pe dobânda, nici CASS când veniturile din dobânzi depășesc un anumit plafon), iar cele bancare da, una dintre mizele statului pare să fie mutarea unui părți a deponenților (în special a celor bine mobilati financiar) pe depozite pe titluri de stat, iar bonusul pentru donatori pare un stimulent suplimentar.

De altfel, cum stimulentele pentru donatorii obișnuiți au crescut în 2024 de 4 ori, de la 70 de lei la 280 de lei (se acordă bonuri de masă și o zi liberă de la job), e greu de presupus că săracii mai aveau nevoie de o motivație suplimentară sub forma unui bonus de 1 punct procentual pentru dobânda titlurilor de stat.