„Să fim desen, să fim culoare, să fim pozitivi!” așa spune toboșarul Cetății Medievale Sighișoara
Sighișoara, orașul unde trecutul stă la masă cu prezentul, a fost în festival. Trei zile, turiștii au putut să admire toate evenimentele din cadrul Festivalului Sighişoara Medievală XXVIII.
Căci a fost locul de întâlnire al cavalerilor, domnițelor, zânelor, teutonilor, cimpoierilor. Altfel spus, muzica, dansurile, teatrul, atelierele de artă și manufactură, toate cele numite cu adăugirea de medievală în coadă, jongleriile cu steaguri, tabăra cavalerilor, curtea comedianților, conferințele, expozițiile, au încântat participanții la festival.
Evul Mediu s-a prezentat corespunzător în anul de grație 2022. Evenimentul este organizat de Municipiul Sighișoara sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române. Însă, nu despre domnițe și cavaleri, și nici despre cum se pun aici în scenă unele tradiții și obiceiuri din Evul Mediu – procese publice, procesiuni de vrăjitoare, condamnări și lupte cu torțe, vom vorbi în textul de față.
Ci despre faptul că sute de copii din întreaga țară s-au adunat la Sighișoara, la provocarea și îndemnul toboșarului cetății, Dorin Stanciu, să picteze. Visuri, speranțe, idei. Și să dea culoare Cetății Medievale Sighișoara.
Conform AGERPRES, atelierul de pictură organizat de toboșarul cetății, a fost neîncăpător pentru cei peste 300 de copii care au participat la eveniment. Iată declarația toboșarului, potrivit sursei citate: „Aşa cum au vrut saşii ca totul să fie colorat aici, în Cetate, aşa trebuie să se întâmple în toată ţara, în toată lumea. Să fim desen, să fim culoare, să fim pozitivi, să mergem înainte. Aceasta este adevărata valoare, asta trebuie să facem pentru a fi fericiţi, să ne bucurăm de fiecare moment, de fiecare culoare. Mulţi mă întreabă cum am reuşit să capacitez atâţia copii să participe şi să le explic că sunt profesor de arte vizuale. La această poveste a picturii din Piaţa Răţuştelor am provocat copiii să picteze, iar aceştia au răspuns pozitiv, fiindcă toată lumea îl cunoaşte pe toboşarul cetăţii şi se încrede în el. Asociaţia Artiştilor Plastici Castrum Sex din Sighişoara a propus organizatorilor festivalului să facem expoziţia de pictură de pe Culoarul Bătrânelor Doamne şi s-a acceptat. Acolo au văzut copiii cele 54 de picturi ale artiştilor din Sighişoara, Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, fapt ce le-a stârnit curiozitatea. Iar aici, la atelierul de pictură, fiecare şi-a lăsat liberă creativitatea prin tehnica acuarelei”, a declarat pentru AGERPRES Dorin Stanciu.
„Fiecare copil şi-a simţit sufletul aici, a fost creativ, a transpus elementele din natură într-un limbaj plastic, ei nu au temeri şi creează aşa cum simt. Am avut acest atelier de pictură de trei ori pe zi, în fiecare zi a festivalului şi am constatat că foarte mulţi copii şi-au dorit să picteze, au fost peste 300”, a mai spus Dorin Stanciu.
Poate că are dreptate toboșarul: să fim culoare, să fim desen, să fim pozitivi!