Să învățăm de la urși cum să ne protejăm de diabet
Cercetătorii de la Universitatea din Washington au descoperit că urșii bruni au opt proteine care îi ajută să nu facă diabet, deși mănâncă peste măsură înainte de a intra în hibernare. Vestea bună este că și omul are aceste proteine, transmite Euronews.
Înainte de hibernare, urșii bruni mănâncă mult, iau în greutate vreo patru kilograme, după care luni la rând abia se mișcă. Dacă oamenii ar proceda la fel, nu numai că ar lua în greutate mai multe kilograme, dar ar mai face și diabet.
Oamenii de știință au fost curioși și au descoperit cum reușesc urșii bruni să evite aceste pericole.
„Ne-am gândit, wow, dacă am putea să aflăm cum sunt urșii capabili să facă acest lucru în mod natural în fiecare an, fără consecințe negative, atunci poate asta ne va oferi câteva informații despre cum să dezvoltăm potențiale noi terapii pentru oameni: să valorificăm incredibila biologie naturală și să învațăm despre asta de la urși. Și exact asta am făcut”, a declarat profesorul Joanna L Kelley, unul dintre cercetătorii de la Universitatea de Stat din Washington, pentru Good News.
Opt proteine cheie
Studiul a identificat opt proteine cheie, pe care le avem și noi oamenii – care îi ajută pe urși să țină sub control nivelul insulinei.
Autorii studiului spun că aceste proteine sunt cunoscute atât la urși cât și la oameni, ceea ce înseamnă că foarte probabil pot fi folosite ca medicamente. Studiul a fost publicat în iScience și ar putea oferi cheia pentru tratarea diabetului.
Insulina este un hormon care reglează concentrația de glucoză – zahăr – în sânge și face asta, de exemplu, trimițând semnale către mușchi, ficat și celulele adipoase pentru a absorbi zahărul.
Modul de gestionare a insulinei în cazul urșilor oferă oamenilor de știință o oportunitate unică de a înțelege mai bine boala și poate, în cele din urmă, să descopere cum să încetinească rezistența la insulină în cazul oamenilor.