Să moară americanii de ciudă: România are printre prețurile cele mai mici din UE la acest produs

Publicat: 06 apr. 2025, 19:09, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
Să moară americanii de ciudă: România are printre prețurile cele mai mici din UE la acest produs
Foto: stiridinlume.ro

România se menține în topul statelor cu cele mai mici prețuri la ouă, la poarta fermei, din întreaga Uniune Europeană, în ciuda unei cereri crescute în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale.

Ouăle românești se vând în medie cu aproximativ 60 de bani bucată, în timp ce în alte state din regiune prețurile sunt considerabile mai mari, potrivit datelor Observatorului Prețurilor din UE, citate de președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

Preț stabil, în ciuda cererii crescute

Conform estimărilor UCPR, consumul intern de ouă în România crește cu până la 50% în perioada Paștelui, de la o medie lunară de 21 de ouă pe persoană, la circa 30 de ouă. Cu toate acestea, prețul la poarta fermei nu a suferit creșteri majore, conform Agerpres.

Săptămâna trecută, ouăle s-au vândut cu 211 euro/100 kg , față de 214 euro/100 kg în săptămâna anterioară. „Nu sunt motive ca prețul ouălor să crească în următoarele două săptămâni”, a subliniei Ilie Van, adăugând că fermierii își ajustează producția astfel încât să poată acoperi aceste două săptămâni.

România, sub media UE la prețul ouălor

România are al doilea cel mai mic preț la ouă din Uniunea Europeană. Doar Finlanda, cu 204 euro/100 kg , are un preț mai scăzut. Țări vecine precum Bulgaria (222 euro/100 kg), Ungaria (286 euro/100 kg) și Polonia (314 euro/100 kg) practică prețuri semnificativ mai mari.

Această poziție competitivă pe piața europeană este posibilă ca urmare a unui lant intern de aprovizionare eficientă, a unei oferte bine programate și a unei producții crescute în perioada caldă, inclusiv în gospodăriile individuale.

Suplimentarea producției și autosuficiență

În perioada Paștelui, fermierii măresc producția cu aproximativ 50% , iar fermele avicole din România pot acoperi 100% din consumul intern , fără a depinde de importuri. Mai mult, în lunile calde, apar și cantități considerabile de ouă provenite din gospodăriile țărănești, care completează oferta de pe piață.

„A venit căldură, a dat colțul ierbii, sunt ouă suficiente și în curțile țăranilor”, spune Ilie Van. În plus, au fost reduse și importurile din Polonia, principalul competitor, care se confruntă acum cu probleme legate de gripa aviară și de rețelele comerciale.

Prețuri din magazine și diferențe între coduri

În retail, un carton cu 30 de ouă cod 3 (găini crescute în cuști) se vinde cu aproximativ 24 de lei, adică 80 de bani pe bucată. Prețul crește în cazul ouălor provenite din alte sisteme de creștere, cum ar fi cod 2 sau cod 1, acestea beneficiind de ambalaj diferit și standarde superioare.

Exporturi și provocări internaționale

România nu doar că acoperă consumul intern, dar exportă în mod constant către alte state din UE. Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2024 s-au exportat peste o jumătate de miliard de ouă, în timp ce importurile au fost sub 200 de milioane.

În privința exportului către SUA  Van a explicat că, deși a existat cerere din partea americanilor, normele sanitare diferite fac livrarea dificilă. SUA solicită ca ouăle să fie spălate și congelate, ceea ce nu corespunde standardelor europene. Alte forme de export, precum ouă lichide congelate sau ouă praf, ar fi mai fezabile. Până acum, doar Danemarca ar fi luat în calcul adaptarea la cerințele americane, în timp ce Turcia pare să fi fost deja acceptată ca furnizor.

Ouă vopsite: o tradiție păstrată în România

În perioada pascală, pe rafturile supermarketurilor românești au apărut și ouăle gata vopsite ,, însă acestea sunt importate, în special din Germania și Austria, țări în care tradiția vopsitului s-a diminuat. În România, însă, consumatorii preferă să vopsească ouăle în Joia Mare, iar ouăle deja colorate sunt alese doar de cei care nu au timp.

Situația actuală a sectorului avicol

În prezent, în România sunt 219 mari exploatații avicole, dintre care 180 sunt membre UCPR. Acestea includ ferme specializate fie pe creșterea puilor, fie pe găini ouătoare, contribuind la un sistem care se dovedește viabil, eficient și stabil, chiar și în perioade cu cerere crescută.

România păstrează astfel un avantaj competitiv în Uniunea Europeană în ceea ce privește producția de ouă, oferind produse accesibile, păstrând tradițiile și susținând atât piața internă, cât și exporturile.