Sabotaj sau prostie: S-a închis secția de vaccin antigripal de la Institutul Cantacuzino
Faptul că de câteva luni, „nepotul” fostului premier Nicolae Ciucă, medicul ortoped Florin Oancea, a părăsit pe furiș conducerea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București ascunde o manevră medicală incredibilă care poate fi interpretată ca sabotaj sau, pur și simplu, prostie.
La începutul epidemiei de Coronavirus, colonelul Florin Oancea, un medic militar ortoped „remarcat” pe la meciurile de handbal ale unor echipe feminine, este impus, surprinzător, de ministrul Apărării de atunci, Nicolae Ciucă, în funcția de director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București. Ulterior, s-a aflat că mutarea n-a fost una pe criteriul pregătirii medicale, ci una doar pe latură familială, Florin Oancea fiind o rubedenie a lui Nicolae Ciucă.
„Cărărușul” vaccinului COVID 19, relocat pe furiș la Spitalul Militar București
Cât timp a fost director la „Cantacuzino”, Florin Oancea s-a remarcat prin transportul vaccinurilor de COVID 19 cu sirene și escortă, dar mai ales cu asigurarea asistenței medicale la două echipe de handbal feminin, însă și cu ceva probleme cu ANI dar și cu instanțele judecătorești.
Însă, în tot acest timp, „unchiul” Ciucă a avut grijă ca „nepotul” Oancea să fie avansat de la gradul de colonel la cel de general. Dar, surpriză! De prin luna octombrie 2023, Florin Oancea a fost relocat de la șefia Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București la conducerea Institutului Național de Medicină Aeronautică și Spațială „Gen. Dr. Aviator Victor Anastasiu”, aflat în incinta Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din București.
Mutarea i-a surprins atât pe cei de la Cantacuzino, dar și pe cei de la institutul „Gen. Dr. Aviator Victor Anastasiu”. Inițial s-a crezut că Oancea a venit să îi ia locul actualului director general de la Spitalul Militar, Florentina Ioniță-Radu, dar misterul s-a lămurit ulterior.
Secția de vaccin antigripal de la Institutul Cantacuzino a… dispărut
Potrivit informațiilor furnizate de băieții cu ochii roată, ortopedul Florin Oancea a părăsit conducerea Institutului Cantacuzino ca să se piardă urma dezastrului managerial pe care l-a făcut cât timp a condus această instituție medicală de elită, în special jaful medical din perioada epidemiei de coronavirus. Dar, adevărata dimensiunea a amatorismului managerial din „era” Florin Oancea a ieșit la iveală la sfârșitul anului trecut, când conducerea Ministerului Apărării Naționale, în frunte cu ministrul Angel Tîlvar, a aflat că, atenție, secția de vaccin antigripal de la Institutul Cantacuzino a dispărut. Practic, zona de producție a vaccinului antigripal unde își desfășurau activitatea circa 50 de persoane, majoritatea cercetători și specialiști de renume mondial, a fost închisă fără nicio explicație.
Adică, tocmai când a debutat sezonul rece și era nevoie de vaccin antigripal, zona de producție de la Institutul Cantacuzino a fost închisă și nimeni nu mai mișcă nimic. De ce? „Ca să se achiziționeze vaccin antigripal de afară, la prețuri mult mai mari”, a precizat pentru PUTEREA unul dintre specialiștii care a militat ani la rând pentru ca vaccinul antigripal să se producă la Institutul Cantacuzino.
Oare cine are interesul ca Institutul Cantacuzino să nu mai producă vaccinul antigripal? Și de ce a plecat pe furiș „nepotul” lui Ciucă de la Institutul Cantacuzino? PUTEREA a semnalat de mai multe ori despre „performanțele” manageriale ale ortopedului Florin Oancea, dar și despre faptul că a fost acuzat de hărțuire și conflict de interese
Citește și: Directorul Institutului Cantacuzino acuzat de hărțuire și conflict de interese.