Salarii atractive în construcții. 350.000 de români caută un loc de muncă în domeniu
Angajatorii din sectorul construcțiilor au postat peste 11.000 de locuri de muncă pe platformele de recrutare de la începutul anului și până în prezent, clasându-se ca al șaselea cel mai activ angajator din economie, după domenii precum retail, servicii, call center/BPO, industria alimentară și turism.
Din această listă, însă, construcțiile se poziționează drept domeniul cu cele mai bune salarii, având o medie salarială netă de 5.000 de lei pe lună, potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs.
„Nevoia de candidați pentru sectorul construcțiilor este mare pe tot parcursul anului, însă în sezonul cald crește odată cu numărul proiectelor, dar și pe fondul faptului că vedem mai mulți muncitori care pleacă la muncă în străinătate. Este, chiar și în afara acestui aspect, un domeniu cu o rată mare de fluctuație, astfel încât angajatorii au nevoie să recruteze permanent. Tocmai de aceea sunt și printre cei care apelează cel mai des la soluția importului de personal din Asia”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
Cu o medie salarială netă de 5.000 de lei, angajații din domeniul construcțiilor sunt plătiți la un nivel similar cu cel al angajaților din domenii precum inginerie, petrol/gaze sau crewing/casino și peste cei din sectoarele financiare, administrative/logistice, de producție, auto sau resurse umane. Cele mai mari salarii înregistrate în această industrie au fost pentru funcțiile de diriginte de șantier (6.600 de lei net), inginer de instalații (6.000 de lei), inginer proiectant (6.000 de lei), inginer construcții (6.000 de lei), inginer electrician (5.500 de lei), specialist achiziții (5.200 de lei) și proiectant de instalații (5.200 de lei).
Pe de altă parte, cele mai mici salarii au fost raportate pentru pozițiile de sudor (4.000 de lei), tehnician (4.000 de lei), instalator (4.100 de lei), contabil primar (4.500 de lei) și reprezentant tehnic (4.500 de lei). Un muncitor în construcții câștigă în medie 4.300 de lei, iar un lăcătuș 4.400 de lei, conform datelor Salario. Aceste cifre reprezintă salarii medii nete, la nivel național, pentru toate județele și nivelurile de experiență.
„Vedem o creștere a nevoii de candidați care au între 2 și 5 ani de experiență în domeniu, însă, alături de ei, cei mai căutați sunt muncitorii calificați și necalificați. Pentru a-i atrage, angajatorii nu doar că le pun la dispoziție diverse facilități și beneficii, ci sunt dispuși să le ofere și salarii mari doar pentru a bate palma pentru o perioadă mai lungă de timp”, mai afirmă Roxana Drăghici.
În privința aplicărilor, din cele 4,3 milioane de cereri înregistrate de la începutul anului până în prezent, 350.000 au vizat joburi din sectorul construcțiilor. Acesta este unul dintre puținele domenii în care tinerii cu vârsta între 18 și 24 de ani nu ocupă locul al doilea în topul aplicărilor, situându-se abia pe locul al patrulea. Majoritatea aplicărilor provin de la persoanele din grupa de vârstă 25-35 de ani, urmate de cele din intervalul 36-45 de ani și de cei peste 45 de ani. Aproximativ 200.000 de cereri au fost trimise de muncitori calificați și necalificați.
În prezent, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile peste 24.000 de locuri de muncă.