Salariul minim crește cu 70 de lei în 2021, până la un brut de 2.300 lei

Publicat: 28 dec. 2020, 13:08, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
Salariul minim crește cu 70 de lei în 2021, până la un brut de 2.300 lei
Guvernul majorează SALARIUL minim de la 1 ianuarie 2020

Salariul minim va crește cu 70 de lei brut, adică 40 de lei net, de la 1 ianuarie 2021, anunță președintele CNIPMMR Florin Jianu. Creșterea acoperă inflația și puțin peste, adică circa 3%.

Decizia a fost luată în cadrul Consiliului Național Tripartit, care reunește guvernul, patronatele și sindicatele. Creșterea urmează să fie adoptată de guvern prin hotărâre si ordonanță de urgență, cel mai probabil în ședința de astăzi.

„Din ce s-a exprimat prim-ministrul, el a preluat propunerea noastră cu creştere de 3% a salariului minim, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei, care acoperă rata inflaţiei şi o parte din productivitate, sau, dacă vreţi, aproape dublul ratei inflaţiei, care era undeva la 1,8%. Asta a fost şi propunerea lor, acum va trebui să ia o decizie fermă”, a declarat Florin Jianu pentru Agerpres.

Salariul minim brut pe economie este în prezent stabilit la nivelul de 2.230 de le și urcă până la 2.300 lei. Salariul minim net este de 1.346 lei și va urca la 1.386 lei (285 euro la un curs de 4,87 lei pe euro).

Se cere predictibilitate pentru 2022

Preşedintele CNIPMMR a menţionat că i-a cerut premierului ca discuţiile privind creşterea nivelului salariului minim pentru 2022 să înceapă cu un an înainte de aplicarea acestuia.

„Am mai discutat cu prim-ministrul să începem de acum încolo dezbaterile şi discuţiile despre salariul minim la începutul anului şi practic până la jumătatea anului să avem mecanismele foarte clare, ca să nu mai discutăm de azi cu aplicabilitate peste patru zile: azi suntem în 28 decembrie, în patru zile se aplică noul salariu. E normal şi logic să se discute cu un an înainte, nu poţi să le spui companiilor că se aplică peste patru zile”, a precizat Florin Jianu.

De asemenea, prim-ministrul a fost de acord cu îngheţarea punctului de amendă la 145 de lei, a adăugat acesta.

„Al doilea lucru pe care l-am discutat şi stabilit a fost îngheţarea punctului de amendă la 145 de lei, lucru foarte important, pentru că punctul de amendă se leagă de salariul minim. A fost o ordonanţă de urgenţă anul trecut în ianuarie care a îngheţat punctul de amendă la 145 de lei, deci legat de vechiul salariu minim pe economie, şi acest lucru se menţine şi pentru anul viitor”, a menţionat preşedintele CNIPMMR.