Salariul minim se majorează, dar punctul de amendă rămâne înghețat
Punctul de amendă rămâne înghețat, deși salariul minim ar putea fi majorat de la data de 1 iulie, a anunțat Marcel Ciolacu. Mulți se așteptau la sancțiuni mai mari în următoarea perioadă, dar premierul asigură că acestea nu vor suferi modificări.
Punctul de amendă nu se modifică
Mulți se așteptau ca punctul de amendă să crească și el odată cu salariul minim. Marcel Ciolacu a anunțat, însă, înaintea ședinței de săptămâna viitoare, că acesta va rămâne înghețat. Astfel, sancțiunile nu se măresc, deși se spunea că va ajunge la 185 de lei.
Acum, punctul de amendă e 165 de lei, reprezentând 5% din salariul minim. Premierul Marcel Ciolacu îi asigură pe români că punctul de amendă va fi înghetat, chiar dacă salariul minim se majorează de la 3.300 lei la 3.700 lei.
„Vom mări pragul de netaxare de la 200 de lei la 300 de lei din salariul minim brut, așa cum am convenit cu domnul Jianu și domnul Șucu, și introduc și salariul minim brut de 3.700 de lei de la 1 iulie și înghețarea punctului de amendă, măsuri care se vor adopta săptămâna viitoare prin două acte separate”, a declarat, joi, premierul Marcel Ciolacu.
În ședința de Guvern de săptămâna viitoare se va stabili hotărârea cu privire la majorarea salariului minim. Executivul a anunțat că va majora veniturile, însă nu a luat în calcul și angajații din agricultură și construcții, în cazul cărora trebuie să vină cu precizări cât de curând.
Aceste categorii au salarii mai mari decât restul angajaților, ceea ce înseamnă că va trebui stabilită o majorare și în cazul lor. Chiar dacă este tot un salariu minim, valoarea este mai mare decât în alte domenii de activitate.
Surse din politică susțin că angajații din agricultură vor avea salariu crescut de la 3.400 de lei la 3.700 de lei, în timp ce, în cazul celor din domeniul construcțiilor, nu se va face nicio modificare.
Acum două zile, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că s-a decis majorarea salariului minim cu 400 de lei, dintre care 300 de lei vor fi neimpozabili, subliniind necesitatea sprijinirii mediului de afaceri.
„S-a stabilit ca această mărire să fie de 400 de lei, cu menţiunea că nu doar 200 de lei, ci 300 de lei să rămână ca fiind sumă neimpozabilă”, a explicat Nicolae Ciucă.
Amenzile pentru greșelile făcute în trafic sunt:
- Clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă (330-495 lei).
- Clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă (660-825 lei).
- Clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă (990-1.320 lei).
- Clasa a IV-a: 9-20 puncte-amendă (1.485-3.300 lei).
- Clasa a V-a: 21-100 puncte-amendă (3.465-16.500 lei, aplicabile persoanelor juridice).