Salrom nu are licență de turism! Cum comentează ministrul Radu Oprea
Societatea Națională a Sării este o entitate strategică cu 51% din acțiuni capital majoritar de stat și 49% capital privat, nu are licență de turism și nu plătește taxe pentru utilizarea zăcămintelor în scop turistic.
Agenția Națională pentru Resurse Minerale cunoaște de mulți ani această situație însă legislația actuală împiedică instituția să acorde licențe sau alte tipuri de aprobări pentru activitatea de turism în subteran. Mai mult, licențele acordate de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale se publică în Monitorul Oficial al României, publicație oficială în care nu au apărut publicate licențele pentru folosirea zăcămintelor în scop turistic de către Societatea Națională a Sării S.A. Turismul salin constă în: turismul în subteran (pentru care trebuie licență de exploatare turistică a zăcămintelor, însă Salrom nu le deține) și ștrandurile cu apă sărată (actualele licențe de exploatare sunt standard: nu este permisă utilizarea substanței minerale utile – sarea din apă – sau apele reziduale decât în scop extractiv), susține parlamentarul Dumitru Coarnă.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a fost recent alertat cu privire la lipsa licențelor de turism salin și documentele de mobilizare la locul de muncă în cadrul Societății Naționale a Sării (Salrom). Această problemă, semnalată printr-o interpelare făcută de Dumitru Coarnă și înregistrată la Secretariatul General al Guvernului, a atras atenția asupra unei situații sensibile din cadrul companiei.
Potrivit Legii minelor nr. 85/2003, licența este esențială pentru activitățile miniere de explorare și exploatare, definindu-se ca actul juridic prin care se acordă concesionarea sau darea în administrare a acestor activități. Cu toate acestea, legislația în vigoare nu reglementează explicit noțiunea de „licență pentru turism salin”, generând confuzie și incertitudine în ceea ce privește acest aspect, se arată într-un document semnat de Radu-Ștefan Oprea, ministrul Economiei.
Se pregătește o OUG
Ministerul Economiei a intervenit în această problemă elaborând un proiect de Ordonanță de urgență care vizează modificarea și completarea Legii minelor nr. 85/2003, aflat în prezent în proces de avizare extern. Acest proiect conține prevederi importante, printre care definirea mai clară a termenilor din domeniul minier și instituirea unor reguli specifice pentru utilizarea golurilor miniere rezultate în urma exploatării substanțelor minerale.
Salrom a solicitat, conform informațiilor transmise, aprobarea pentru utilizarea în scop comercial a golurilor miniere rezultate în urma activităților sale de extracție a sării. Acest demers este crucial pentru companie, având în vedere potențialul de creștere a profitului prin transformarea salinelor în destinații turistice atractive, conforme standardelor europene.
Agenția Națională pentru Resurse Minerale a transmis că au fost elaborate instrucțiuni privind conținutul-cadru al documentațiilor necesare pentru avizarea utilizării golurilor miniere, iar un nou proiect de Ordonanță de urgență pentru modificarea Legii minelor nr. 85/2003 este în curs de avizare inter-instituțională, inclusiv cu clarificări referitoare la această problemă.
”Legea nr. 275/2020 pentru modificarea și completarea Legii minelor nr. 85/2003 a definit ”golul minier” și a creat astfel premisele amenajării și utilizării golurilor miniere rezultate în urma exploatării substanțelor minerale utile.
În actul normativ menționat se precizează, totodată, că titularul unei licențe de exploatare (ex. SNS SA) are dreptul „să amenajeze și să utilizeze golurile miniere, cu aprobarea autorității competente”, în cazul de față, cu aprobarea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (A.N.R.M).
Din informațiile transmise de SNS SA reiese că societatea a solicitat în mod repetat A.N.R.M., în baza memoriilor tehnice depuse, aprobarea pentru utilizarea în scop comercial a golurilor miniere rezultate în urma activităților de extracție a sării, precum și întreprinderea oricăror demersuri legale, condiție esențială pentru creșterea profitului și din această activitate.
Precizăm că societatea are în vedere implementarea unui amplu program investițional pentru valorificarea golurilor miniere subterane, care să conducă la transformarea salinelor în destinații turistice atractive și care să corespundă standardelor UE privind furnizarea produselor și serviciilor.
A.N.R.M a informat societatea asupra faptului că au fost elaborate Instrucțiuni privind conținutul-cadru al documentațiilor pentru avizarea utilizării golurilor miniere care se află pe trasul de avizare. De asemenea, pe circuitul de avizare inter-instituțional se află un nou proiect de O.U.G. pentru modificarea Legii minelor nr. 85/2003, proiect care va cuprinde și clarificări referitoare la utilizarea golurilor miniere”, se spune în documentul semnat de ministrul Oprea.
Salrom