Salvarea UCM Reșița, cea mai veche unitate industrială din Europa, de pe vremea Imperiului Habsburgic
UCM Reșița, cea mai veche unitate industrială din Europa, înființată în vremea Imperiului Habsburgic, și-a găsit cumpărător, după 13 ani de insolvență.
Este vorba de către Uzina de Construcţii Maşini Hidroenergetice SRL, societate ce are ca asociat unic compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din ţară.
Luni, 11 martie 2024, a fost semnat contractul de vânzare a afacerii UCM Reșița, după cum a anunțat administratorul judiciar Euro Insol.
„Administratorul judiciar Euro Insol anunţă că, la data de 11.03.2024, a fost semnat contractul de vânzare a afacerii UCM Reşiţa S.A către Uzina de Construcţii Maşini Hidroenergetice SRL, societate ce are ca asociat unic Hidroelectrica SA. Procedura de vânzare cuprinde toate activele, know how-ul, contractele în derulare, brevetele şi licenţele necesare continuării prestării serviciilor de fabricare, reabilitare şi îmbunătăţire a hidroagregatelor şi echipamentelor auxiliare, la care se adaugă un număr de aproximativ 450 de salariaţi”, a transmis Euro Insol.
UCM Reşiţa este cea mai veche unitate industriala din Europa. A fost fondata în anul 1771, în vremea Imperiului Habsburgic. Înainte de preluare, era controlată de austriecii de la INET AG.
Uzina din Reșța era importantă pentru Hidroelectrica, deoarece aici s-a proiectat, fabricat şi montat peste 90% din echipamentele hidroenergetice aflate în exploatarea societății.
Procedura insolvenţei în cazul UCM Reșița a fost deschisă în anul 2011, însă administratorul judiciar a reuşit să menţină firma în circuitul economic timp de aproximativ 13 ani de zile.
.„Această tranzacţie reprezintă încununarea eforturilor depuse de administratorul judiciar împreună cu întregul colectiv din cadrul UCM Reşiţa în această perioadă dificilă a insolvenţei care a depăşit 13 ani de zile. Din fericire a fost salvată cea mai veche unitate industrială din Europa, emblematică pentru România şi esenţială pentru sistemul energetic naţional”, a declarat Adrian Munteanu, practician coordonator în cadrul Euro Insol.
Prețul total pentru transferul dreptului de proprietate asupra afacerii UCM Reșița și asupra tuturor bunurilor care intră în perimetrul tranzacției s-a ridicat la 67,87 milioane lei.
Decăderea UCM Reșița
Uzina Constructoare de Mașini (UCM) Reșița este specializată în producția de utilaje grele.
Istoria companiei începe în anul 1771, când au fost înființate Uzinele din Reșița, pentru producerea și prelucrarea metalului. Uzina are un istoric comun cu Combinatul Siderurgic Reșița de care s-a divizat in 1962. De-a lungul timpului, compania a produs o mare varietate de produse: locomotive cu aburi, motoare și generatoare electrice, macarale, utilaje petroliere, armament, compresoare de aer, turbine cu abur, reactoare, motoare diesel, boghiuri de locomotive, turbine hidraulice, poduri metalice și echipament metalurgic. În prezent compania produce: hidroagregate, turbine și generatoare, echipamente hidromecanice, servomotoare hidraulice mari și vane, mașini electrice, piese de schimb pentru motoare diesel, cuzineți, piese turnate, piese forjate și structuri sudate.
Societatea a fost constituită în anul 1991, odată cu transformarea fostei intreprinderi de stat ICM Reșița, iar în decembrie 2003, APAPS a vândut pachetul de 60,79% de acțiuni pe care îl deținea companiei elvețiene INET AG și Asociației Salariaților, pentru suma de 13,1 milioane euro.
Din 18 septembrie 2006, acționarul majoritar INET AG a deținut 96,39% din companie. UCM Reșița este listată la categoria II-a a Bursei de Valori București.
Compania INET AG este administrată de omul de afaceri elvețian Beat Corpataux, asociat cu Bogdan Buzăianu în compania Energy Holding.
În 2008, societatea avea circa 4.000 de angajați, față de 15.000 în 1989. În 2011, UCM Reșița avea o cifră de afaceri de 123 milioane de lei.