Sancțiuni aplicabile elevilor începând cu noul an școlar
Legea învățământului preuniversitar care a intrat în vigoare la 3 septembrie vine si cu sancțiuni disciplinare pentru elevi.
Pentru a putea primi sancțiuni disciplinare, elevii trebuie să fii comis faptele în perimetrul școlii, în cadrul activităților extrașcolare sau în cadrul celor desfășurate în mediul online.
Analiza disciplinară poate fi inițiată de personalul didactic în urma unei încălcări a regulamentelor unității de învățământ preuniversitar sau a comportamentului inadecvat al elevului. Elevul și părinții/tutorii legali sunt informați cu privire la natura încălcării și sunt convocați la o întâlnire formală.
Elevii au dreptul la apărare și nu pot fi supuși unor sancțiuni colective. Ei pot fi pedepsiți de la o simplă observație, până la exmatricularea din școală. Sancțiunile prevăzute de lege pot fi însoțite și de scăderea notei la purtare.
Sancțiuni disciplinare ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, sunt:
a) observație individuală;
b) mustrare scrisă;
c) retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;
d) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;
e) suspendarea elevului pe o durată limitată de timp;
f) preavizul de exmatriculare;
g) exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ;
h) exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în altă unitate de învățământ;
i) exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.
Toate sancțiunile aplicate se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât și părinților. Sancțiunea se aplică din momentul comunicării acesteia sau ulterior, după caz.
Elevii nu pot primi sancțiuni disciplinare în fața clasei
Sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context. Violența fizică sub orice formă se sancționează conform dispozițiilor legale în vigoare.
Sancțiunile prevăzute la lit. d) –h) nu se pot aplica în învățământul primar. Sancțiunile prevăzute la lit. f) și g) se pot aplica în învățământul obligatoriu numai în situații foarte grave, când prezența elevului în școală pune în pericol siguranța elevilor sau a personalului din școală, afectând dreptul la educație, respectiv la muncă.
Suspendarea elevului se poate realiza pentru o durată de maximum 5 zile lucrătoare. Un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an școlar pentru mai mult de 15 zile lucrătoare.
Elevii care au fost sancționați conform prevederilor lit. e) –h) beneficiază de consiliere, intervenție psihologică și psihoterapie, precum și de activități remediale.
În procesul de sesizare și analiză disciplinară a elevilor, comunicarea cu părinții/tutorii legali se realizează în absența elevilor, într-un spațiu dedicat, care asigură confidențialitatea, în prezența consilierului școlar și a mediatorului școlar, dacă este necesar.
Elevii care se fac responsabili de deteriorarea sau sustragerea bunurilor unității de învățământ sunt obligați să acopere toate cheltuielile ocazionate de lucrările necesare reparațiilor sau, după caz, să restituie bunurile ori să suporte toate cheltuielile pentru înlocuirea bunurilor deteriorate sau sustrase.
În cazul distrugerii sau deteriorării manualelor școlare primite gratuit, elevii vinovați înlocuiesc manualul deteriorat cu un exemplar nou, corespunzător disciplinei, anului de studiu și tipului de manual deteriorat. În caz contrar, elevii vor achita contravaloarea manualelor respective. Elevii nu pot fi sancționați cu scăderea notei la purtare pentru distrugerea sau deteriorarea manualelor școlare.
Citește și: Incredibil! Elevii din România Educată a lui Iohannis pot primi burse de merit și cu medii de 5 sau 6!