Sandvișul este gustos, dar este și sănătos?
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/sandvis.jpg)
Sandvișul, pe lângă că poate fi gustos, poate fi și echilibrat nutrițional pentru o masă rapidă. Doctorul Jean-Michel Cohen ne oferă câteva ingrediente pentru a mânca un sandviș și gustos, și sănătos.
Rapid și ușor de mâncat, chiar din mers – deși acest obicei nu e recomandat -, sandvișul a devenit un aliment de bază mai ales în pauzele de prânz, la birou. Doctorul Jean-Miche Cohen ne spune ce trebuie să știm pentru un sandviș sănătos.
Alegerea pâinii
Pâinea este baza și ingredientul principal. Medicul spune că putem alege pâinea care ne place și lista este lungă: pâine integrală, cu cereale, cu semințe, cu nuci, cu măsline, baghetă etc.
Sursa de proteine
După ce ați ales pâinea, importantă este sursa de proteine. Adesea, ne oprim la șuncă, la un salam … Totuși, medicul recomandă pieptul de curcan, de pui (grătar) sau chiar pește (ton, somon). Iar dacă suntem vegetarieni, medicul Cohen ne sfătuiește să alegem tofu sau halloumi, de exemplu.
Puțină grăsime
Medicul atrage atenția: puțină grăsime. Și dacă sandvișul nostru are brânză (mozzarela, feta) aceasta este o sursă suficientă de grăsime. Pe de altă parte, dacă ați ales un sandviș cu ton puteți adăuga puțin ulei de măsline. O linguriță este perfect, spune medicul Jean-Michel Cohen. De asemene, înlocuiți untul cu avocado. Evitați sosurile și maioneza. Iar pentru potențarea gustului, folosiți muștarul.
Dar sandvișul are nevoie și de ceva în plus: câteva capere sau câteva felii de roșie, de castravete, rondele din alte legume preferate, ierburi aromate.
Medicul subliniază că sandvișul nostru cel de toate zilele s-ar putea să fie sărac în fibre. Soluția: fie alegeți pâini bogate în fibre, fie pur și simplu la finalul mesei, alegeți un desert sub forma unui fruct.
Așadar, verdictul dr. Jean-Michel Cohen, un reputat nutriționist și autor francez, părintele ”dietei pariziene” , este categoric: Da, sandvișul (fără aditivi și cu puține calorii) poate fi un aliment delicios și echilibrat din punct de vedere nutritiv.