„Sanie cu zurgălăi”. Soprana Angela Gheorghiu, interpretare inedită alături de Royal Philharmonic Orchestra
Soprana Angela Gheorghiu a lansat, în format digital, patru melodii renumite româneşti, interpretate alături de prestigioasa Royal Philharmonic Orchestra (RPO), dirijată de Gavin Greenaway, compozitor şi pianist distins cu premiul Emmy.
Cele patru piese celebre sunt „Sanie cu zurgălăi„, „Barca pe valuri”, „Ionel, Ionelule” şi „Mai spune-mi că nu m-ai uitat„. Interpretările sunt disponibile pe iTunes, Amazon, Deezer şi Spotify.
„Ideea de a înregistra aceste piese mi-a venit natural, pentru că am ascultat mereu diferite stiluri de muzică, pop, jazz, muzică populară sau rock şi m-a încântat să le explorez„, spune Angela Gheorghiu, potrivit Agerpres. „Toate cele patru piese sunt foarte cunoscute în România şi le ascult de când eram copil„.
„Sanie cu zurgălăi” a fost compusă de Richard Stein şi cântată şi de Edith Piaf, în varianta – „Johnny, tu n’es pas un ange”. În România se cântă mai mult ca o melodie populară, în afara ţării este mai degrabă o piesă de jazz.
Fiecare cântec, o poveste
„Barca pe valuri” este considerat unul dintre cele mai frumoase valsuri din lume şi a ajuns să fie asimilat, în mod greşit, valsurilor vieneze. În realitate, este un vals compus de românul Iosif Ion Ivanovici şi se numea iniţial „Valurile Dunării”. În 1946, compozitorul Saul Chaplin împreună cu cântăreţul şi compozitorul din Europa de Est, Al Jolson, au adaptat valsul românesc şi au compus „Anniversary song” pentru un film american, fapt care a făcut această melodie celebră în întreaga lume, fiind înregistrată de marile staruri ale muzicii precum Bing Crosby, Frank Sinatra, Andy Williams, Anne Shelton şi chiar Tom Jones.
„Ionel, Ionelule„, compus de George Sbârcea, este un cântec interpretat în toate formele muzicale în România şi este extrem de popular datorită versurilor sale comice. A fost cântat de cântăreţi, dar şi de mari actori pentru că nu este doar o partitură muzicală, ci şi una teatrală.
„Mai spune-mi că nu m-ai uitat” este compus de Gherase Dendrino, pe versuri de Puiu Maximilian, ambii creatori fiind bine cunoscuţi în România. Inspiraţia Angelei Gheorghiu în alegerea acestui cântec special a venit de la interpretarea minunatei Doina Badea.
„Toate aceste piese sunt doar primele pe care le-am înregistrat alături de Royal Philharmonic Orchestra şi Gavin Greenaway, la Air Studio din iubita mea metropolă britanică, Londra„, povesteşte Angela Gheorghiu.