Șantierul Naval „Damen” Mangalia va trece la construirea noii clase de nave „FOWT”, turbine eoliene plutitoare offshore

Publicat: 27 sept. 2022, 08:31, de Sorin Costea, în Business , ? cititori
Șantierul Naval „Damen” Mangalia va trece la construirea noii clase de nave „FOWT”, turbine eoliene plutitoare offshore
Turbine eoliene offshore

În contextul încercărilor de creștere a ponderii energiei eoliene în mixul global de energie regenerabilă, în ultima perioadă au fost dezvoltate parcurile eoliene staționare marine, care au totuși un mare inconvenient, deoarece pot fi construite numai în zone în care adâncimea mării permite instalarea corpului turbinei.

Depășirea acestui impediment a venit din domeniul construcțiilor navale, prin lansarea unei noi clase de nave specializate, „Floating Offshore Wind Turbines mooring systems” (FOWT), adică turbine eoliene plutitoare, care pot funcționa și în zonele cu ape adânci, cum ar fi Marea Mediterană.

Un avantaj notabil va fi că prin instalarea acestor parcuri eoliene plutitoare offshore în largul mării va fi eliminat impactul vizual al instalațiilor asupra peisajului costier.

Șantierul Naval „Damen” din Mangalia va fi printre companiile care vor  construi nave „FOWT”

România va avea un rol în construirea turbinelor eoliene plutitoare, prin compania olandeză „Damen Shipyards”, care deține șantierele navale de la Galați și Mangalia. Zilele trecute, „Damen” a anunţat că dezvoltă o nouă clasă de nave, de turbine eoliene plutitoare offshore „Floating Offshore Wind Turbines” (FOWT).

Potrivit reprezentanților „Damen Shipyards”, una din companiile la care va fi lansată construirea acestui nou tip de navă va fi Șantierul Naval „Damen” de la Mangalia.

„Facilitatea de construcţii offshore a Damen de la Damen Shipyards Mangalia, va juca un rol în dezvoltarea pieţei eoliene offshore plutitoare. Şantierul de la Mangalia este bine poziţionat şi echipat pentru a produce un număr mare de platforme plutitoare pe care vor fi montate turbinele”, se spune în anunțul companiei.

Unul dintre argumentele orientării „Damen Shipyards” către construirea acestui tip de navă este dinamica pe care o va avea acest domeniu în viitor. Potrivit prognozelor specialiștilor, până în 2050 vor intra în funcțiune capacități FOWT cu o putere de peste 200 GW, echivalentul a aproximativ 13.500 de unităţi care vor aduce o contribuţie semnificativă la tranziţia către energia „verde”.

Turbine eoliene offshore

Turbine eoliene offshore

Fiecare „turbină eoliană plutitoare” va fi dotată cu 3 până la 6 ancore și cu o nouă generație de echipamente de punte

Specialiștii în construcții navale au proiectat o serie de soluții tehnice care rezolvă provocările presupuse de asigurarea bunei funcționări a instalațiilor. Avându-se în vedere dimensiunea turbinelor şi adâncimea mare a apelor în care vor fi poziţionate, aceste FOWT-uri vor necesita lanţuri şi ancore de dimensiuni fără precedent pentru asigurarea stabilității. Chiar şi o singură instalaţie care începe să tragă o ancoră în sensul vântului ar putea avea un impact grav asupra producţiei unui întreg parc eolian, aşa că sistemele de ancorare vor avea o funcționare de mare precizie, care nu va lăsa nimic la voia întâmplării.

Cercetările au demonstrat că fiecare FOWT va necesita între trei şi şase ancore. În timp ce tehnologiile de ancorare vor rămâne aproape aceleaşi, echipamentele necesare pentru a le manevra vor trebui să fie mult mai mari decât echipamentele de manevrare a ancorelor de astăzi. Având în vedere cererea proiectată pentru serviciile lor, acestea vor trebui, de asemenea, să fie excepţional de eficiente.

„În cooperare cu furnizorii și operatorii de nave, Damen lucrează acum la o nouă clasă de nave care va fi capabilă să răspundă acestei nevoi. Ca grup integrat de cercetare şi dezvoltare, proiectare, inginerie și construcții navale, are toate resursele necesare pentru a face faţă acestei provocări. Are chiar şi propria sa unitate de producție de ancore și lanțuri”, se spune în anunțul „Damen Shipyards”.

Compania poartă discuţii cu alţi furnizori de echipamente și în privința construirii unor noi echipamente de punte care pot accelera încărcarea lanţului de ancoră, a frânghiei sintetice, a sârmei de oţel, a greutăţilor în bloc şi a altor componente ale liniei de acostare în port, menţinând în acelaşi timp siguranţa.

„Există multe variabile legate de noul concept de navă încă de evaluat şi de explorat, nu în ultimul rând natura finală a sistemelor de ancorare FOWT. Dacă un număr mai mare de ancore şi lanţuri mai uşoare sunt considerate superioare decât mai puţine, dar mai mari, designul navei se va adapta în consecinţă. Dar, indiferent de rezultat, creşterea rapidă în sectorul turbinelor eoliene offshore este aproape, iar la Damen lucrăm din greu acum la soluţiile care vor sprijini această creştere în moduri care sunt atât economice, cât şi durabile”, a precizat Wijtze van der Leij, directorul de dezvoltare a afacerilor „Damen Offshore Wind”.

Noul tip de navă elimină impedimentul dezvoltării parcurilor eoliene marine staționare, condiționată de adâncimea apelor mării

Din punct de vedere constructiv, o turbină eoliană plutitoare este o turbină montată pe o platformă sau o structură plutitoare. Turbinele eoliene plutitoare permit exploatarea energiei eoliene în zone cu vânt puternic, dar în care nu pot fi instalate turbine eoliene din cauza adâncimii foarte mari a fundului mării.

Practic, parcurile eoliene plutitoare vor face posibilă exploatarea zonelor cu ape foarte adânci, în care nu e posibilă instalarea turbinelor eoliene staționare, cum ar fi Marea Mediterană și vor crește considerabil suprafața de parcuri eoliene maritime.

Un alt argument important este turbinele eoliene plutitoare pot fi poziționate mai departe de coastă, ceea ce ajută la reducerea semnificativă a impactului peisajului costier și la atingerea vânturilor mai puternice și constante. Un alt avantaj impo

Turbine eoliene offshore

Turbine eoliene offshore

rtant este că parcurile eoliene plutitoare offshore permit o mai bună navigabilitate între turbine.

 

Franța vrea să devină liderul mondial în domeniul eolian plutitor offshore

Chiar dacă este încă un domeniu al viitorului, mai multe state, printre care Franța și Țările de Jos, au făcut pași importanți în implementarea acestui sistem. Cu peste 3.500 km de coastă Franța are al doilea cel mai mare potențial eolian offshore din Europa și și-a confirmat planurile de a-și crește capacitatea și de a deveni lider mondial în domeniul eolian plutitor offshore.

De altfel, Franța este prima țară din lume care a organizat o licitație pentru  un parc eolian plutitor offshore de 250 MW amplasat în sudul Bretaniei în 2022, care va fi urmat de două proiecte de 250 MW în Marea Mediterană în 2023.

Recent, președintele Emmanuel Macron a anunțat că obiectivul guvernului Franței este ca din 2024 până în 2050 să instaleze o putere de 40 GW în 50 de proiecte eoliene offshore.

În perioada 16-18 mai 2022 la Montpellier, în Franța. a fost organizat cel mai mare eveniment din lume dedicat eolianului plutitor offshore pentru a se accelera implementarea acestuia în mixul global de energie regenerabilă.