Săptămână de patru zile de muncă în Marea Britanie
După Islanda, singura țară care a efectuat un experiment bazat pe patru zile de muncă săptămânal (între 2015 și 2019, 2.500 de lucrători din sectorul public au fost incluși în acest experiment) și Marea Britanie încearcă o astfel de probă.
De la începutul lunii iunie, peste 3.300 de persoane, fie ele muncitori sau funcționari, sunt implicate într-un proiect pilot care va dura șase luni și va studia efectele acestei noi abordări a muncii. Adică, să se muncească patru zile pe săptămână.
Marea Britanie spune, astfel, da experimentului promovat și gestionat de asociația non-profit 4 Day Week Global, care, împreună cu cercetători de la Cambridge University, Oxford University și Boston College dorește să înțeleagă dacă și care sunt efectele pentru angajați, dar și pentru companiile unde lucrează ei, la o săptămână de lucru mai mică decât e acum.
Adică, în loc de cinci zile, patru, în condițiile în care salariul se menține același. Întrebarea e dacă productivitatea se menține, scade ori, pentru că salariatul e mai liniștit și cu mai mult timp liber, crește. La acest test al săptămânii de patru zile participă în următoarele șase luni peste 3.300 de muncitori și 70 de companii britanice.
Juliet Schor, profesor de sociologie la Boston College, spune: „Vom analiza modul în care angajații răspund la o zi liberă în plus, în ceea ce privește stresul și epuizarea, satisfacția în muncă și viața, sănătatea, somnul, consumul de energie, călătoriile și multe alte aspecte ale vieții.
În acest sens, va fi important să convingem companiile că săptămâna scurtă poate fi și benefică pentru acestea dar mai ales competitivă pentru a atrage angajați și a crește”. „Pe măsură ce încercăm să ieșim din pandemie, tot mai multe companii își dau seama că noua frontieră a concurenței este calitatea vieții și că munca cu jumătate de normă, centrată pe producție este cheia creării unui avantaj competitiv”, a explicat Joe O’Connor, CEO al 4 Day Week Global.
În aceste șase luni, specialiștii vor măsura impactul pe care noul model de muncă îl va avea asupra nivelurilor de productivitate, egalitate de gen, mediu și bunăstare a lucrătorilor. Apoi, în funcție de acestea, se va implementa sau nu săptămâna de lucru de patru zile.