Săptămâna politică, din nou în actualitate

Publicat: 13 oct. 2024, 17:49, de Vera Popa, în POLITICĂ , ? cititori
Săptămâna politică, din nou în actualitate
Cemile Bingol/Getty Images

Liderii coaliției continua atacurile; Între timp, o înregistrare bombă dezvăluie legăturile controversate prin care un candidat independent la prezidențiale cere susținere; Nelu Tătaru va fi supus „judecății„ Parlamentului

Ziarul Puterea  readuce în actualitate, pentru cititorii săi, din săptămâna care se încheie, cele mai relevante evenimente de pe scena politică,  declarații, opinii, luari de poziție, replici și atitudini publice, astfel încât cititorii noștri să facă o „radiografie„ a acestora așa cum vor crede de cuviință.

Campania electorală, care a început deja neoficial, și-a pus amprenta, în această săptămână, atât pe activitatea parlamentarilor, mai exact pe lipsa acesteia, cât și pe tensiunile tot mai evidente din coaliția de guvernare, care au atins cele mai mari cote din ultima perioadă.

Chiar dacă liderii social-democrați și liberali recunosc că este campanie electorală, deci pun pe seama ei atacurile în cascadă dintre ei, declarațiile în contradictoriu au luat o amploare fără precedent.

Unul dintre motivele de scandal în coaliție este proiectul pensiilor militarilor care va mai avea de așteptat, cel mai probabil, să fie adoptat după alegerile parlamentare. PSD și PNL își revendică propriile proiecte, nereușind să ajungă la un consens în Parlament.

Luni, deputații nu au reușit să treacă acest proiect de Biroul permanent. La finalul ședinței, liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a denunţat faptul că reprezentanţii PSD din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor s-au opus dezbaterii în procedură de urgenţă a proiectului propus de liberali privind indexarea pensiilor militarilor în raport cu solda de grad.

„S-a încheiat şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor şi şedinţa Comitetului liderilor. Am avut pe ordinea de zi proiectul propus de Partidul Naţional Liberal referitor la modificarea pensiilor militare de stat în sensul actualizării acestora în mod permanent şi indexării în raport cu solda de grad. Spre surprinderea noastră, nu am fost sprijiniţi în aplicarea procedurii de urgenţă, adică dezbaterea în maxim o săptămână la Camera Deputaţilor a acestui proiect, de colegii noştri din Partidul Social Democrat. (…) Este total nepotrivit să votezi împotriva unui proiect pe motiv că este propus de Partidul Naţional Liberal”, a susţinut liderul deputaţilor liberali”, a declarat Andronache la începutul săptămânii.

Ulteior, președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a susținut că „nu are nicio problemă” cu proiectul liberalilor privind pensiile militare şi că PSD l-ar vota. Ciolacu a avansat totuşi ideea că PSD poate veni cu un „proiect mult mai coerent şi nefăcut pe colţul mesei”.

„Noi avem un proiect. Noi proiectul l-am lucrat şi cu cei de la Ministerul Apărării şi cu cei de la Ministerul Muncii, cum este normal, şi cu anumiţi reprezentanţi de la Ministerul de Interne. Eu n-am nicio problemă nici cu proiectul care este acum depus de PNL. Dacă şi-l asumă, PSD va vota acel proiect. Eu spun că putem totuşi să venim cu un proiect mult mai coerent şi nefăcut pe colţul mesei, care să ţină cont de realităţi, respectiv să ţină cont şi să îi respectăm pe cei care au muncit şi au ieşit la pensie, dar totuşi să ţinem cont, în mod special, de cei activi, mai ales în contextul acestei crize de securitate”, a declarat zilele trecute preşedintele PSD.

O serie de stenograme explozive, ajunse în posesia redacției PUTEREA, scot la iveală legăturile controversate dintre Marian Vanghelie și candidatul independent Mircea Geoană. În aceste conversații private, Vanghelie își exprimă clar intenția de a-l susține pe Geoană în viitoarea competiție politică, menționând sprijinul organizat al PSDI.

„Noi, partidul, îl susținem pe Mircea Geoană candidat”, afirmă Vanghelie, subliniind că sprijinul vine atât din partea sa, cât și din partea colegilor săi de partid. El evidențiază mobilizarea resurselor și influenței politice în favoarea lui Geoană, pe care îl consideră o opțiune viabilă în peisajul politic actual. În cadrul discuțiilor, Vanghelie punctează: „Păi, dacă sunt toți colegii lui, cum să nu-l susținem?”.

Planuri strategice și alianțe politice

Stenogramele arată planuri detaliate și alianțe strategice menite să întărească susținerea pentru Mircea Geoană. Marian Vanghelie face referire la Ecaterina Andronescu, pe care o vede ca pe o piesă esențială în această ecuație politică. „Avem nevoie de Androneasca… aduce și niște retorici de profesor universitar”, afirmă el, subliniind rolul strategic al fostului ministru al Educației. În ciuda unor tensiuni între cei doi, Vanghelie este încrezător că Andronescu va aduce valoare candidaturii lui Geoană.

Nelu Tătaru, supus judecății Parlamentului, după ce procurorii au decis urmărirea lui pentru luare de mită

Soarta fostului ministru al sănătății va fi decisă luni, au decis săptămâna aceasta deputații din Biroul permanent. Astfel, conducerea Camerei Deputaţilor, reunită vineri, în şedinţă online, a decis  să trimită Comisiei juridice o solicitare a ministrului justiţiei referitoare la încuviinţarea percheziţiei pentru deputatul Nelu Tătaru, urmărit de DNA.

Comisiei juridice ce are termen de depunere a raportului până luni, 14 octombrie, ora 13.00, a decis Biroul permanent al Camerei Deputaţilor. Raportul deputaţilor justişti va viza încuviinţarea percheziţiei informatice şi domiciliare referitoare la deputatul PNL Nelu Tătaru, fost ministru al sănătăţii în perioada pandemiei.

Solicitarea este formulată ca urmare a cererii transmise ministrului justiţiei de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) în dosarul nr 13/12/2023 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Documentul este fundamentat pe referatul şi materialul probator, anexat acestuia, din care rezultă că în cauză se efectuează urmărorea penală vizîndu-l pe deputatul Nelu Tătaru, acuzat de luare de mită.

Un senator care îl susține pe Geoană, săltat de DNA

Eugen Pîrvulescu, fost membru al Partidului Național Liberal, a fost ridicat vineri de procurorii DNA pentru a fi audiat într-un nou dosar de corupție, fiind acuzat de instigare la trafic de influență. Potrivit surselor G4Media, senatorul este suspectat de implicare în obținerea unui certificat ORNISS (Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat) în mod ilegal. Anterior, el fusese trimis în judecată într-un alt dosar în 2022, pentru că ar fi trucat un concurs de angajare la Serviciul de Ambulanță Teleorman.

Cu toate că Pîrvulescu declarase public că se va alătura echipei de campanie a lui Mircea Geoană, candidatul prezidențial a respins orice legătură cu acesta. La rândul său, președintele partidului România în Acțiune, Mihai Apostolescu, a confirmat că Pîrvulescu nu este membru al formațiunii.

Eugen Pîrvulescu a fost ales senator pe listele PNL în 2020, dar a anunțat recent, pe 7 octombrie, că se dezafiliază de partid și se alătură echipei lui Mircea Geoană. Înainte de a fi audiat la sediul DNA, el a declarat pentru presă: „Nu știu ce acuzații mi se aduc”, potrivit News.ro.

Tensiunile din interiorul USR au atins un nou apogeu

Și la USR tensiunile dintre lideri au atind apogeul, după ce Elena Lasconi, candidată la președinția partidului, a decis să părăsească grupul de Whatsapp al Biroului Național al formațiunii și să anuleze evenimentele electorale programate pentru următoarele zile. Acțiunile sale au fost declanșate de o nemulțumire legată de promovarea sa în materialele de campanie.

Problema a apărut în momentul în care USR a publicat o serie de imagini pentru Facebook, în care Nicușor Dan, fostul lider al partidului, era plasat în prim-plan, în timp ce Lasconi, principalul candidat al formațiunii pentru alegerile prezidențiale, apărea în plan secund.

Această prezentare a fost percepută de Lasconi drept o nedreptate și un semn că statutul său de candidat nu era respectat corespunzător. Clotilde Armand, una dintre figurile emblematice ale USR, a fost prima care a folosit una dintre aceste imagini, fapt care a declanșat o reacție puternică din partea Elenei Lasconi. Ea a întrebat retoric dacă era normal ca Nicușor Dan să fie pus în prim-plan în locul ei, deși ea este candidata oficială la președinție.

”Vi se pare normal să apară Nicușor în fața mea, deși eu sunt candidatul la președinție? Sunteți de acord? Sau am înnebunit eu?”

Răspunsul lui Vlad Voiculescu nu a întârziat: ”Un pic.”

Mai târziu, conducerea partidului a aflat că Lasconi a decis să își suspende și toate acțiunile electorale pentru următoarele zile, accentuând astfel criza internă.

Rareș Bogdan l-a numit dobitoc pe directorul TAROM

Eurodeputatul PNL, Rareş Bogdan, l-a numit ”dobitoc, complet lovit la cap” pe managerul companiei TAROM, Costin Iordache, care a decis să vândă slotul de Londra, unei alte companii aeriene, privind permisiunea de decolare și aterizare pe un anume aeroport, într-un interval orar.

”Să vinzi unul dintre ultimele sloturi lungi, de calitate, trebuie să fii un manager complet lovit la cap”, a acuzat Rareş Bogdan.

Compania naţională TAROM nu va mai opera zboruri către Aeroportul Heathrow – Londra, începând din 27 octombrie, întrucât sloturile orare deţinute au fost vândute către Qatar Airways. Valoarea tranzacţiei nu a fost dată publicităţii.

Entuziasm din partea premierului Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat cu entuziasm după ce agenția de rating Standard & Poor’s a reconfirmat stabilitatea macroeconomică a României, subliniind progresele în investiții, reducerea inflației și creșterea locurilor de muncă, esențiale pentru dezvoltarea viitoare a țării.

„Aceasta este o dovadă a stabilității macroeconomice și a perspectivelor de dezvoltare pe care le are România în următorii ani. Rezultatele sunt evidente: reducerea inflației de la 10,3% în iunie 2023 la 4,6% și un nivel record al numărului de salariați, care a ajuns la 5,16 milioane de persoane”, a declarat Ciolacu sâmbătă, într-o postare pe pagina de socializare

„Bomba„ vine însă de la ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care a semnat un comunicat pentru presă, al agenției de evaluare Standard & Poors, diseminat sâmbătă, în care cu bună știință sau prost informat de consilieri, a omis șapte aprecieri importante, din comunicatul S&P, despre evoluția actuală a României, între care motivele inflației ridicate și scăderea populației, factori care afectează competitivitatea. Această manieră de comunicare este cunoscută colocvial în lumea internațională a jurnalismului drept o ,,fumigenă de presă”.

Agenția de rating S&P a păstrat ratingul aferent datoriei guvernamentale și perspectiva stabilă ale României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută. Suntem cu o treaptă deasupra junk.

Campanie electorală Sfânta Parascheva

Luni, candidatul independent la prezidențiale Mircea Geoană a anunțat că va participa la Iași, la Sfânta Liturghie oficiată de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala Mitropolitană. Ulterior, Geoană va susține și o conferință de presă, tot la Iași.