Şapte bănci din România primesc 500 de milioane de euro pentru a finanţa IMM-urile cu dobânzi mai mici

Publicat: 23 oct. 2024, 12:28, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Şapte bănci din România primesc 500 de milioane de euro pentru a finanţa IMM-urile cu dobânzi mai mici

Şapte bănci din România vor primi aproape 500 de milioane de euro, în baza noilor acorduri de garantare cu Fondul European de Investiții (FEI), care vor îmbunătăți condițiile de finanțare pentru IMM-uri, inclusiv prin rate mai mici ale dobânzilor, a anunţat miercuri FEI.

Garanțiile de aproximativ 500 de milioane de euro ale Fondului European de Investiții către bănci vor cataliza un minim de 700 de milioane de euro în finanțare pentru IMM-urile românești.

Şapte bănci din România primesc 500 de milioane de euro pentru a finanţa IMM-urile cu dobânzi mai mici. UniCredit Bank, Alpha Bank, Libra Internet Bank, BRD Groupe Société Générale, Patria Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Garanti BBVA

Companiile românești vor avea acces la finanțare suplimentară în cadrul unei serii de noi acorduri ale FEI cu băncile din țară. FEI oferă către șapte bănci din România – UniCredit Bank, Alpha Bank, Libra Internet Bank, BRD Groupe Société Générale, Patria Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Garanti BBVA – garanții în valoare totală de 477,75 milioane de euro.

Scopul acordurilor este de a crește puterea de finanțare a băncilor cu 309 de milioane de euro pentru competitivitate și cu 168,75 de milioane de euro pentru sustenabilitate, permițându-le să ofere condiții de împrumut favorabile pentru IMM-uri, inclusiv rate ale dobânzilor mai mici.

Tranzacțiile completează garanțiile FEI din 2023 în valoare totală de 1 miliard de euro pentru cinci bănci din România.

Noile garanții directe neplafonate ale FEI sunt susținute de programul InvestEU condus de Comisia Europeană, precum și de Mecanismul de redresare și reziliență.

Dobânzi mai mici, scadenţe mai lungi, finanţare în lei şi în euro

Condițiile de împrumut îmbunătățite pentru IMM-uri vor include, de asemenea, scadențe mai lungi și cerințe reduse de garanție și avans.

Acordurile de astăzi vor îmbunătăți accesul IMM-urilor din România la finanțare, contribuind astfel la creștere, competitivitate și un viitor mai ecologic”, a spus directoarea generală a FEI, Marjut Falkstedt.

Cele șapte bănci vor putea facilita accesul la finanțare pentru o gamă mai largă de întreprinderi – inclusiv startup-uri – și industrii, cu condiții de împrumut care nu ar fi disponibile în absența garanțiilor FEI.

Acest lucru, la rândul său, va îmbunătăți rezultatele întreprinderilor, va consolida economia românească și va accelera tranziția verde a țării, susţine FEI.

Întrucât finanțarea va fi disponibilă atât în lei, cât și în euro, noile acorduri vor consolida și regiunile de coeziune din România, prin stimularea extinderii
afacerilor, promovarea transportului curat și sprijinirea lanțurilor valorice.

Citeşte şi: Banca Centrală Europeană a redus din nou dobânda de referinţă pentru euro. Ce efecte vor fi în România