Șapte trucuri neobișnuite pentru a menține mai mult florile proaspete
![Șapte trucuri neobișnuite pentru a menține mai mult florile proaspete](https://media.puterea.ro/arB6R10RamGQYXOg8C3AdwqRBis=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/Proiect-nou-12-1.jpg)
Primăvara este aproape și, odată cu ea, sezonul florilor începe să înveselească casele noastre. De asemenea, cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, șansele de a primi un buchet de flori sunt mai mari ca niciodată.
Totuși, florile tăiate au o viață destul de scurtă, iar acestea se pot ofili rapid chiar și în apă. Cum să le menținem proaspete și frumoase mai mult? Eric Bramlett, expert în domeniul casei și proprietar al Bramlett Real Estate, a oferit câteva sfaturi valoroase. Includ utilizarea unor obiecte neobișnuite pe care le avem de obicei prin casă, scrie The Sun.
1. Pastile pentru proteze dentare
Unul dintre cele mai neobișnuite și eficiente trucuri este dizolvarea unei pastile pentru proteze dentare într-o vază cu apă curată. Aceste pastile conțin bicarbonat de sodiu și alte ingrediente dezinfectante care previn dezvoltarea bacteriilor și fungilor. Este cauza ofilirii premature a florilor.
2. Monede vechi
În loc să îți încarci portofelul cu monede vechi, le poți pune la lucru pentru a proteja florile. Cuprul, un element natural cu proprietăți fungicide, ajută la combaterea bacteriilor care pot deteriora florile. Monedele vechi sunt cele mai eficiente deoarece conțin mai mult cupru. Asta, în comparație cu monedele noi care sunt fabricate din zinc cu o acoperire subțire de cupru.
3. Ace de cusut
Dacă ai un buchet de lalele, folosește un ac pentru a face o mică gaură în partea superioară a tulpinilor. Acest truc ajută la eliberarea aerului prins în tulpinile goale ale lalelelor, prevenind astfel ca acestea să se lase.
4. Băuturi carbogazoase
Este un sfat destul de surprinzător, dar băuturile carbogazoase pot fi folosite ca hrană pentru flori. Dacă ai rămas fără hrană pentru flori, poți adăuga o parte de băutură carbogazoasă (precum Sprite sau 7-Up) și două părți de apă. Zahărul din băutură oferă florilor nutrienți, iar aciditatea ajută apa să urce mai eficient pe tulpini.
5. Pastile de aspirină
Introducerea unei pastile de aspirină în apa din vază este un alt truc eficient. Acidul salicilic din aspirină are proprietăți antibacteriene și, totodată, scade pH-ul apei, facilitând absorbția mai bună a apei de către flori, amânând astfel ofilirea.
6. Alcool
Pentru un efect rapid, poți adăuga câteva picături de vodcă sau gin în apa din vază. Alcoolul inhibă producția de etilenă, un hormon de coacere care accelerează procesul de ofilire a florilor. În plus, alcoolul are proprietăți antibacteriene.
7. Fixativ pentru păr
Un alt sfat simplu, dar eficient este să pulverizezi un strat subțire de fixativ pe partea inferioară a petalelor florilor. Acesta creează o barieră protectoare care reduce pierderile de umiditate, ajutând florile să rămână proaspete mai mult timp.
Reguli de bază pentru a aranja florile în vază
Pentru a te asigura că florile tale vor arăta impecabil pe o perioadă mai lungă, Eric Bramlett recomandă respectarea a patru reguli simple atunci când le aranjezi într-o vază:
- Curăță vaza înainte de fiecare folosire, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
- Schimbă apa din vază zilnic și taie câte un mic vârf din tulpini la fiecare două zile.
- Păstrează florile într-un loc răcoros și evită expunerea directă la lumina solară sau la curenți de aer.
- Folosește apă de calitate, ideal să fie la temperatura camerei.
Cu aceste trucuri simple și eficace, buchetele tale de flori vor rămâne proaspete și vibrante multă vreme după ce le-ai adus acasă. Așadar, data viitoare când îți achiziționezi un buchet sau primești flori nu uita de aceste sfaturi care îți vor înfrumuseța locuința mai mult timp!