Sarabanda Coaliției de guvernare cu cheltuielile publice ne aduce pe marginea prăpastiei
După ce au făcut hora mare în consiliile de administrație, au dublat numărul secretarilor de stat și au mărit organigramele tuturor instituțiilor publice, își dau seama că au rămas fără bani. Coaliția de guvernare a avut de plătit multe polițe si de satisfăcut multe sinecuri politice. Dar iată că acum au ajuns la fundul sacului și nici prea mulți bani nu mai vin. Atunci când aduci numai pile în sistemul public, în detrimentul profesioniștilor, nu obții rezultate.
În cel de-al 12-lea ceas, Ministerul Finanțelor are propuneri privind reducerea cheltuielilor bugetare neesențiale cu 20 de miliarde de lei în acest an. ANAF nu a reușit să colecteze venituri la buget conform așteptărilor în primul trimestru al acestui an.
MF a precizat că nu vor fi tăieri de cheltuieli la investiții sau de la pachetul social și economic. “Am avut o analiză asupra primului trimestru. Decizia este că e nevoie de o serie de ajustări inclusiv pe cheltuielile bugetare, mai ales cele neesențiale. Am cerut colegilor din Finanțe să vină cu un plan de măsuri privind reducerea cu circa 20 de miliarde de lei a cheltuielilor. Nu vor fi pe investiții sau pe pachetul social și economic”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
Surse apropiate Guvernului au declarat pentru Profit.ro că pe lista reducerilor de cheltuieli este blocarea din nou a angajărilor la stat. De asemenea, se vorbește de introducerea unor limite lunare, aprobate de către Guvern, pentru cheltuielile ordonatorilor de credite. Astfel, instituțiile nu vor mai putea cheltui pe lună mai mult decât le permite Executivul.
Tăierea numărul membrilor din Consiliile de Administrație, dă peste cap algoritmul politic
Coaliția de guvernare a decis într-o ședință la Palatul Victoria, reducerea cheltuielilor bugetare cu 20 de miliarde de lei. Chiar dacă au o colectare slabă la bugetul de stat, nu vor tăia de la investiții. Astfel, printre măsurile discutate se află și reducerea numărului de membri din Consiliile de Administrație ale companiilor de stat și reducerea valorii indemnizațiilor de ședință, pentru ca guvernul să se încadreze în deficitul bugetar, au precizat surse politice. Va fi foarte complicat să reducă numărul membrilor din CA-uri. Cei mai mulți ajunși în asemenea funcții au tras lozul câștigător la împărțirea politică. Nici indemnizațiile primite nu-s de lăsat. Un simplu membru într-un CA ajunge să câștige peste 20.000 de lei lunar.
Există aproape 1.500 de companii de stat care au CA-uri. Nu este clar în ce măsură propunerile pregătite de Finanțe ar afecta și companiile din subordinea autorităților locale.
Citește și: Marcel Ciolacu: Solicit o curățenie generală în cheltuielile publice. Nu tăiem nimic de la investiții!