Sărăcia și lipsa de igienă, un cockteil care favorizează cazuri severe și decese prin Covid-19
După peste doi ani de când s-a declanșat pandemia de Covid-19, apar noi informații privitoare la cauzele formelor grave ale acestei boli.
Un vast studiu, în care au fost incluși 343.850 de britanici, a ajuns la concluzia că modul de viață și factorii socio-economici măresc riscul de Covid-19 în forme severe sau de deces.
Adică, în termeni simpli, persoanele sărace sunt cele mai vulnerabile.
Studiul a fost publicat în numărul din 30 martie al revistei BMC Infectious Diseases. El a fost efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Glasgow, coordonați de Kate O’Donnell, specialistă în îngrijiri primare de sănătate, pe un grup mare de persoane cu vârsta medie de peste 60 de ani. Datele acestor persoane au fost furnziate de UK Biobank, o enormă bază biomedicală care are informații privitoare la genetică, modul de viață și starea de sănătate a peste o jumătate de milion de britanici din 2006.
Din cei 343.850 de participanți selecționați de O’Donnell și colegii săi, 707 (0,21%) au decedat din cauza Covid-19 și 2.506 (0,76%) au suferit forme severe de boală. Pentru a măsura statutul lor socio-economic, cercetătorii au luat în calcul situația economică a cartierului unde locuiau aceștia, venitul anual al gospodăriei lor și nivelul studiilor. În privința stilului viață, cercetătorii s-au focalizat asupra câtorva factori: tabagism, consumul de alcool, activitatea fizică, timpul petrecut în fața televizorului, durata somnului, consumul de fructe și legume, de pește gras, carne roșie și procesată etc.
Studiul a relevat că o proporție mai mare de participanți cu cele mai slabe scoruri în ceea ce privește stilul de viață au suferit forme severe de Covid-19 sau chiar au murit din cauza acestei boli. La fel, proporțional, și în cazul participanților din grupurile defavorizate: care locuiesc în cartierele cele mai sărace, care au un nivel de educație scăzut sau au cele mai mici venituri. Și riscurile sunt dramatice în cazul persoanelor care cumulează cele două grupe de factori – situația socio-economică și stilul de viață.