Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Mesajul a doi înalți prelați
Patriarhul Daniel a subliniat că Sfinții Apostoli Petru și Pavel ”au avut în comun dragostea lor puternică pentru Hristos. Iar Papa Francisc a invocat ajutorul celor doi apostoli ca să ne ajute să deschidem poarta vieții noastre pentru ca Domnul Isus, să mijlocească pentru noi, pentru orașul Roma și pentru lumea întreagă”.
Credința și Biserica
„Deși foarte diferiți ca personalitate, acești doi sfinți apostoli au avut și unele trăsături în comun. Mai întâi, esențialul și plenitudinea, anume credința fierbinte în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, și comuniunea vie cu El”, a spus Patriarhul Daniel citat de Basilica.ro.
Preafericirea Sa a subliniat că Sfinții Apostoli Petru și Pavel au oferit o mărturisire puternică a dumnezeirii Mântuitorului Iisus Hristos și a arătării Sale în trup.
„Ei au mărturisit dumnezeirea lui Hristos și arătarea Sa în trup. Sfântul Apostol Pavel spune: «în Hristos locuiește, trupește, toată plinătatea Dumnezeirii» (Coloseni 2, 9), iar în alt loc: «Dumnezeu S‑a arătat în trup, S‑a îndreptat în Duhul, a fost văzut de îngeri, S‑a propovăduit între neamuri, a fost crezut în lume, S‑a înălțat întru slavă» (1 Timotei 3, 16)”.
„Sfântul Apostol Petru mărturisește: «Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu!» (Matei 16, 16), de aceea, Iisus i‑a spus că pe această piatră a credinței mărturisite va zidi Biserica. Așadar, Biserica nu este zidită pe persoana lui Petru, care era schimbătoare, ci este zidită pe credința mărturisită de Petru, anume că Iisus este Fiul lui Dumnezeu Celui viu”.
”O Biserică și o societate cu porțile deschise”
La omilia Sfintei Liturghii, din Bazilica Sfântul Petru, papa Francisc s-a referit la Jubileul din 2025 și la deschiderea Porții Sfinte, eveniment care are loc exclusiv în anii jubiliari.
Și după cum în viața Apostolilor Petru și Paul s-au deschis porțile unei vieți noi, la fel și noi să ne pregătim pentru deschiderea Porții sfinte a Jubileului din 2025 cu ”o Biserică și o societate cu porțile deschise”, a spus suveranul pontif.
Într-adevăr, lecturile biblice ale solemnității menționează mai multe porți. Avem episodul eliberării lui Petru din închisoare, iar Dumnezeu trimite un înger – ca odinioară în istoria exodului (Ex 12,11) – care deschide în mod miraculos porțile închisorii (cfr. Fap 12,8). Parcursul Sfântului Apostol Paul este, de asemenea, o experiență pascală prin care Domnul ”aprinde în viața lui Paul zelul pentru evanghelizare” (cf. 2 Tm 4,17).
”Sfinții Petru și Paul” – a spus papa la încheierea omiliei citat de Vatican news – ”să ne ajute să deschidem poarta vieții noastre pentru Domnul Isus, să mijlocească pentru noi, pentru orașul Roma și pentru lumea întreagă”.
Papa a salutat delegația Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, mulțumind pentru prezența la Sfânta Liturghie din Bazilica Sfântul Petru pentru ca”să-și exprime dorința comună a comuniunii depline” între cele două Biserici”.