Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou: procesiune impresionantă cu mii de pelerini în Centrul Bucureştiului

Publicat: 25 oct. 2024, 06:16, de Vera Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou: procesiune impresionantă cu mii de pelerini în Centrul Bucureştiului

Mii de pelerini din toată ţara au participat, alături de preoți și credincioși din Arhiepiscopia Bucureștilor, la Procesiunea Calea Sfinților pe străzile Capitalei, parte din programul sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (27 octombrie).

În acest an, la evenimentul organizat de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor a fost adusă din Cipru o raclă cu moaștele Sfântului și Dreptului Lazăr.

Procesiunea a fost formată din două mari coloane.

Prima coloană a plecat de la Catedrala Patriarhală cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, și ale Sfântului Ierarh Nectarie, pe traseul: Catedrala Patriarhală – Str. Patriarhiei – Bd. Regina Maria – baza Dealului Patriarhiei (Piața Unirii). Cea de-a doua coloană a plecat de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”–Nou cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, pe traseul: str. Bibescu Vodă – baza Dealului Patriarhiei (Piața Unirii).

Ambele coloane s-au întâlnit la baza Dealului Patriarhiei cu delegaţia din Cipru purtând racla cu moaştele Sfântului și Dreptului Lazăr şi au urcat, în procesiune, spre Catedrala Patriarhală.

Racla cu moaştele Sfântului Lazăr a fost depusă apoi spre închinare în Baldachinul Sfinților de pe Colina Patriarhiei, pentru a fi cinstită de pelerini, alături de moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie.

„Este un simbol puternic al biruinței asupra morții și al iubirii nemărginite a lui Dumnezeu față de oameni”, a declarat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la întâmpinarea Sfântului Lazăr, în altarul exterior al Catedralei Patriarhale.

El a subliniat că aceşti doi mari sfinţi ai Bisericii – Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou şi Sfântul şi Dreptul Lazăr – ne oferă pilde vii de compasiune, vindecare spirituală şi biruinţă asupra suferinţei şi a morţii, atât de necesare credincioşilor în aceste vremuri tot mai încărcate de suferinţă.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este el însuşi un tămăduitor fără de arginţi, oferindu-se ca rugător neîncetat pentru cei care vin la el cu credinţă. Pelerinajul la moaştele sale este un act de credinţă şi speranţă, iar binecuvântările care izvorăsc din acestea sunt mărturii ale lucrării lui Dumnezeu în lume. De asemenea, Sfântul şi Dreptul Lazăr, cel înviat de Însuşi Mântuitorul Hristos, este un simbol puternic al biruinţei asupra morţii şi al iubirii nemărginite a lui Dumnezeu faţă de oameni. Prin minunea pe care a făcut-o, înviindu-l pe Lazăr a patra zi după moartea sa, Domnul Iisus Hristos a arătat că viaţa pământească şi viaţa cerească veşnică sunt cele mai de preţ daruri ce pot fi oferite omului. Lazăr din Betania, cel care a trecut prin moarte şi a revenit la viaţă, ne arată că iubirea lui Hristos poate învia morţii, aducând bucurie celor întristaţi, dar şi pregătire pentru învierea de obşte, de la sfârşitul veacurilor”, a afirmat Patriarhul Daniel, potrivit basilica.ro

Tradiţia Bisericii ne spune că, după învierea sa minunată, Lazăr a devenit episcop în Cipru, slujind cu devotament Biserica timp de mai mulţi ani.

La eveniment a fost prezent Arhiepiscopul Gheorghe al Ciprului, aflat în prima vizită oficială în România, în calitate de conducător al Bisericii Ciprului. Din delegația cipriotă face parte și Mitropolitul Nectarie de Kition.

Pelerinajul a început de duminică dimineață, iar autorităţile estimează că au trecut deja pe la racla Sfântului Dimitrie peste 40.000 de credincioşi.

În continuare, programul liturgic este următorul:

Vineri, 25 octombrie 2024:
• 09:30 – 12:00 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
• 12:00 – 13:00 – Taina Sfântului Maslu.
• 17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii, în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, la Altarul de Vară.
Sâmbătă, 26 octombrie 2024:
• 09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Altarul de Vară.
• 08:30 – 12:30 – distribuirea pachetelor cu anafură lângă Altarul de Vară.
• 16:00 – 19:00 – Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, în Altarul de Vară.
Duminică, 27 octombrie 2024:
• 09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei, și cu ierarhii Sfântului Sinod, precum și un sobor de preoți și diaconi, în Altarul de Vară.
• 08:30 – 12:30 – distribuirea pachetelor cu anafură lângă Altarul de Vară.
• 17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii, în cinstea Sfântului Ierah Iachint, Mitropolitul Țării Românești și a Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, la Altarul de Vară.
– Luni, 28 octombrie 2024:
• 09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
• 16:00 – 18:00 – Slujba Vecerniei și Paraclisul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, în Catedrala Patriarhală.

Sfintele Moaște vor fi reașezate în Catedrala Patriarhală după închinarea ultimului pelerin.