Sarcini noi pentru IGSU: Guvernul îi înființează o școală lui Raed Arafat
Guvernul va adopta azi un proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1490/2004 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare și a organigramei Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, precum și a Hotărârii Guvernului nr. 1492/2004 privind principiile de organizare, funcționarea și atribuțiile serviciilor de urgență profesioniste.
Guvernul decide printr-o hotărâre înființarea unei Școli de Aplicație pentru Managementul Situațiilor de Urgență în subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, instituție condusă de Raed Arafat, cu atribuții în principal în domeniul formării continue și al inițierii în carieră a ofițerilor din cadrul inspectoratului general și al structurilor subordonate, precum și în domeniul pregătirii altor categorii de personal din sfera managementului situațiilor de urgență.
Printre atribuțiile școlii menționăm formarea profesională:
1. a personalului în domeniul gestionării situațiilor de urgență și de protecție civilă;
2. a personalului în domeniul prevenirii situațiilor de urgență;
3. prin cursuri de inițiere în carieră, respectiv prin cursuri necesare îndeplinirii condițiilor de evoluție în carieră a cadrelor militare stabilite prin Ghidul carierei cadrelor militare în activitate din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și din unitățile subordonate, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 505/2023.
De altfel, înființarea acestei școli se circumscrie măsurilor cuprinse în documentele programatice aprobate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate prin Programul de Guvernare 2023-2024.
Pentru început – până la identificarea unui sediu permanent, Școala de Aplicație va funcționa în spațiile puse la dispoziție de Centrul Național de Perfecționare a Pregătirii pentru Managementul Situațiilor de Urgență, care permit parcurgerea programelor de pregătire de către un număr maxim de 25 de cursanți/serie.
Prin intermediul Școlii de Aplicație se dorește formarea unui număr cât mai mare de cursanți, pe diferite domenii de activitate. Cu dotările logistice/de personal corespunzătoare și de cazare se urmărește formarea unui număr de 120 de cursanți/serie.
Forma de bază a pregătirii ce se va organiza în cadrul Școlii de Aplicație o constituie stagiile de formare/cursurile de zi (de inițiere, de perfecționare sau de specializare) de tip compact sau modular cu o durată între 5 zile și 13 săptămâni.
În ceea ce privește oferta educațională, aceasta va fi stabilită după înființarea școlii și va fi adaptată în funcție de spațiile de curs și de cazare puse la dispoziție, precum și de personalul disponibil. Cursurile vor fi dintre cele necesare îndeplinirii condițiilor de evoluție în carieră a cadrelor militare stabilite prin Ghidul carierei cadrelor militare în activitate din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și din unitățile subordonate, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 505/2023.
Proiectul privind dezvoltarea instituțională pe termen mediu de 3-5 ani, planurile operaționale pentru primul an de funcționare precum și prognozele și așteptările privind rezultatele cursanților vor fi elaborate după încadrarea personalului în organigrama școlii de aplicație și vor fi în strânsă concordanță cu posibilitățile materiale existente (spații de cazare, spații de curs etc.).
Resursele materiale și cele financiare ale instituției de învățământ, managementul și structura instituțională precum și resurse umane proiectate pentru asigurarea activităților de formare și a celor suport vor fi stabilite după înființarea Școlii de Aplicație.
HG-73 (1)