Sars-Cov-2 nu va dispărea, dar va fi un virus previzibil, susține OMS
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se așteaptă ca Sars-Cov-2 să treacă ”într-o fază de incidență scăzută, cu potențiale vârfuri, mai ales în sezoanele reci, când în spații închise sunt mulți oameni”, transmit 20 Minutes și AFP.
Faza pandemică pare că se estompează, totuși Covid-19 nu va dispărea. În prima săptămână a lunii mai, comitetul de urgență al OMS privind Covid-19 , care până acum s-a reunit din trei în trei luni, va trebui să precizeze dacă mai trebuie menținută alerta maximă, a precizat, marți, dr. Michael Ryan, responsabil cu programul de gestionare a situațiilor de urgență medicală în cadrul OMS, la conferința de presă de la Geneva.
OMS a decretat stare de alertă maximă la 30 ianuarie 2020, când, la nivel global, erau sub 100 de cazuri de Covid-19 și niciun deces în exteriorul Chinei. Abia atunci când doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a calificat situația pandemiei, în martie 2020, lumea și-a dat seama de amploarea și gravitatea amenințării asupra sănătății.
Dr. Ryan a subliniat că nu vom trece brusc la situația endemică și a cerut prudență, deoarece virusurile respiratorii, cum ar fi gripa, nu trec printr-o fază endemică. ”Ele trec de la o pandemie la niveluri foarte scăzute de activitate, dar cu potențiale focare sezoniere”, a explicat dr. Ryan.
În privința infecției Covid-19, provocată de un virus respirator, OMS se așteaptă ca acesta să treacă într-o fază cu incidență scazută și cu potențiale vârfuri în special în anotimpurile cu temperaturi scăzute când, din cauza frigului, oamenii stau mai mult în spații închise, a mai explicat dr. Ryan.
El a insistat pe faptul că virusul nu va dispărea: ”Nu-l vom elimina și Sars-Cov-2 se va regăsi în panteonul virusurilor respiratorii ca și virusurile gripale și va continua să provoace boli respiratorii importante”.