Sărutul înseamnă schimbul a vreo opt milioane de bacterii !
În timpul unui sărut cu durata de 10 secunde, partenerii fac un schimb de aproximativ 8 milioane de bacterii. Și atunci se pune întrebarea ne mai sărutăm sau nu?
Potrivit unor estimări științifice, un om poate să aibă în gură aproximativ 20 de miliarde de bacterii. Printre acestea au fost identificate peste 600 de specii de bacterii diferite. Numărul bacteriilor este influențat de calitatea igienei orale, sănătatea danturii, alimentele consumate și de igiena mâinilor. De asemenea, în funcție de localizare – limbă, dinți, gingii etc., sunt zone mai expuse față de altele.
Bacteriile se află în salivă. Într-o zi, înghițim aproximativ un litru de salivă. Studiile științifice arată că un mililitru de salivă conține aproxiamtiv 100 de milioane de bacterii. Așadar, matematic, omul înghite până la 100 de miliarde de bacterii zilnic. Dar trebuie reținut că sunt bacterii bune și bacterii rele și că unele sunt chiar foarte importante pentru organismul omului.
Potrivit unei cercetări publicate în Scientifiques Microbiome, referitoare la sărutul intim, cunoscutul ”sărut franțuzesc” , se pare că trebuie să fim foarte atenți. În timpul unui sărut de circa 10 secunde, partenerii fac un schimb de aproximativ 8 milioane de bacterii. Deci, în timpul unui sărut care durează circa un minut, partenerii fac un schimb de aproximativ 48 de milioane de bacterii.
Și atunci ar trebui să nu ne mai sărutăm din cauza transferului de bacterii?
Oamenii de știință au un răspuns nuanțat. Ei susțin că este necesar un schimb constant pentru a vorbi despre colonizare microbiană. Deoarece partenerii care formează un cuplu stabil și care se sărută frecvent au mai multe șanse ca bacteriile unuia să colonizeze cavitatea bucală a celuilalt. Dacă sărutul este rar, atunci bacteriile pot fi eliminate.
Așadar dacă sunteți un cuplu constant și vă acceptați unul pe celălalt, nu se mai pune această întrebare. Dacă nu sunteți într-o relație și este vorba despre un partener cu care vă vedeți rar, sărutul nu favorizează colonizarea bacteriană Deci nu ar fi un motiv iminent să renunțăm. Cu o condiție: respectarea igienei orale care poate să stopeze proliferarea bacteriilor rele.