Șase ani fără Ilie Balaci, minunea blondă a Olteniei. Ce scrie pe mormântul marelui fotbalist (VIDEO)
Pe 21 octombrie 2018, Oltenia fotbalistă suferea un șoc. Simbolul Craiovei Maxima, marele Ilie Balaci, se stingea în apartamentul său din Craiova, sub privirile îngrozite ale mamei sale. Sosise în Bănie să vadă derbiul Universității Craiova cu FCSB, dar nu a mai apucat. „Atât a iubit Craiova asta, că a murit aici“, au fost primele cuvinte ale soției sale, printre lacrimi, atunci când a ajuns în locul în care Balaci și-a găsit sfârșitul.
Se împlinesc șase ani de când Ilie Balaci, unul dintre cei mai buni fotbaliști ai României, a trecut în neființă, la doar 62 de ani. Infinitul blond al Olteniei a murit în dimineața zilei de 21 octombrie 2018, după ce s-a simțit rău. Fusese la o petrecere cu câțiva prieteni și se întorsese acasă în jurul orei 3.30. Dimineața a simțit un puternic nod în gât, i-a cerut mamei sale să-i facă un ceai, a apucat să sune o prietenă doctor, după cum aveau să povestească unii apropiați, și a picat la pământ.
El, un maestru al driblingului, căruia nu i-au putut sta în față nume mari ale fotbalului mondial, nu a putut să fenteze și Moartea. Doi medici au ajuns în apartamentul în care Balaci zăcea inconștient, înainte de a sosi și Ambulanța, dar eforturile lor de a-l resuscita au fost zadarnice. Ulterior, medicii au stabilit că Ilie Balaci a murit din cauza unui infarct miocardic acut, dar la autopsie s-a aflat că a fost vorba și de o insuficiență cardio-respiratorie. „Marele Blond“ a fost înmormântat două zile mai târziu, cu onoruri militare, la Cimitirul Sineasca din Craiova. A fost doliu în Oltenia, iar mii de oameni l-au condus pe ultimul drum pe cel supranumit „Minunea Blondă“.
Ilie Balaci, de la 8 la infinit
A iubit Craiova mai mult decât orice, iar 12 din cei 15 ani ai carierei sale fotbalistice i-a petrecut la Universitatea, echipă cu care a câștigat trei titluri de campion (1973-1974, 1979-1980 și 1980-1981) și patru Cupe ale României, fiind semifinalist al Cupei UEFA în acel sezon de pomină 1982-1983, în care Craiova Maxima a îngenuncheat nume mari ale Europei, precum Fiorentina (Italia era campioană mondială la acea vreme), Bordeaux sau Kaiserslautern. A părăsit competiția după o dublă fără înfrângere cu Benfica (0-0 la Lisabona și 1-1 la Craiova).
„Marele Blond“ se odihnește pe vecie pe aleea principală a Cimitirului Sineasca din Craiova. La mormântul lui ardeau, azi, zeci de candele, semn că lumea nu l-a uitat. Erau și buchete de flori albe, dar și o coroană din partea clubului Universitatea Craiova, cu mesajul „Veșnic printre noi“. Conducerea grupării alb-albastre a mai decis, ieri, ca sectorul 8 al stadionului „Ion Oblemenco“ să poarte numele Ilie Balaci. De altfel, și bulevardul pe care se află Sala Polivalentă, stadionul de fotbal, stadionul de atletism și Centrul de recuperare sportivă îi poartă numele. Pe piatra sa funerară a fost încrustat un mesaj care te face să crezi că Balaci este nemuritor: Ilie Balaci, de la 8 la infinit.
Mai jos, au fost scrise trei versuri:
Iubirea pentru tine n-a murit,
Te-ai dus doar tu în depărtări albastre,
Spre a-ți lua locul printre astre.
Lângă mormântul marelui fotbalist se află cel al mamei sale, Ana Balaci, decedată în august 2024, la vârsta de 85 de ani.
Cifrele lui Ilie Balaci
llie Balaci a debutat în prima divizie la mai puţin de 17 ani (12 august 1973), într-un meci Jiul Petroșani — Universitatea Craiova 1-1. O jumătate de an mai târziu, a devenit cel mai tânăr debutant în echipa națională, la 17 ani și şase luni, într-un meci contra Franţei, la Paris, pierdut cu 0-1 (23 martie 1974). A marcat primul gol sub tricolor pe 6 octombrie 1976, într-un amical Cehoslovacia – România 3-2, iar în 12 mai 1982 a fost în premieră căpitanul naţionalei într-un amical Argentina – România, scor 1-0. Ultimul său meci la echipa naţională a fost şi ultimul al lui Mircea Lucescu pe banca tehnică: România – Austria 4-0, pe 10 septembrie 1986, în preliminariile Euro 1988.
Balaci a jucat în Divizia A 347 de partide și a marcat 84 de goluri pentru Universitatea Craiova (1973-1985), FC Olt Scornicești (1985-1986) și Dinamo (1986-1988): 76 pentru Ştiinţa, şapte pentru FC Olt şi unul pentru Dinamo. A adunat 69 de selecții şi a marcat de opt ori pentru naţionala României, iar în două rânduri a fost desemnat cel mai bun fotbalist din România (1981 și 1982). S-a accidentat grav la 27 de ani, într-un meci de campionat jucat la Baia Mare (21 februarie 1984). Gravitatea accidentării l-a făcut să rateze Campionatul European din 1984, după o evoluție excelentă în preliminarii. Și-a încheiat cariera de 31 de ani, forțat de desele accidentări. A fost nevoit să joace la FC Olt și Dinamo după ce nu a mai fost dorit la Universitatea Craiova, echipă căreia îi dăruise totul.
A fost „Prințul Deșertului“
Ca antrenor, Ilie Balaci a avut performanţe remarcabile în special în ţările arabe. A câştigat Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis (Tunisia), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe, în 1993 şi 1994 cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionnilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, şi în 1998 cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe în 2000 cu Al Ain (Emiratele Arabe Unite), Supercupa Asiei, în 2000 cu Al Ain.
În total, 21 de trofee cu şapte cluburi. De aceea a mai fost supranumit și „Prințul Deșertului“.
Citește și: A murit Gigi Mulțescu, legenda lui Dinamo