Satul scufundat de comuniști a reapărut: Descoperirea care fascinează România

Publicat: 16 ian. 2025, 13:28, de Oana Stoica, în ACTUALITATE , ? cititori
Satul scufundat de comuniști a reapărut: Descoperirea care fascinează România
Satul scufundat de comuniști a reapărut: Descoperirea care fascinează România

La aproape șase decenii de la dispariția satului Baia Craiului din județul Hunedoara, rămășițele acestuia devin tot mai vizibile, pe măsură ce apa lacului Cinciș, care l-a înghițit în anii 1960, se retrage.

Două biserici vechi, parțial distruse, stau în picioare, înconjurate de pădure și ape, amintind de o istorie pierdută.

Satul Baia Craiului a fost desființat în 1964, odată cu construirea barajului și amenajarea lacului Cinciș, care a dus la submersia mai multor localități din valea Cernei. Decretul semnat de Gheorghe Gheorghiu Dej în acel an prevedea desființarea satelor Bălana, Cinciș, Cerna, Moara Ungurului și Baia Craiului, iar localitățile au fost relocate, iar casele și bisericile majoritar demolate. În total, aproximativ 1.000 de localnici au fost mutați.

Spre deosebire de alte sate scufundate complet, Baia Craiului a lăsat în urmă ruine vizibile, care nu au fost înghițite de ape.

trecut, turiștii care se plimbau cu barca pe Lacul Cinciș aveau ocazia să ajungă la biserica inundată, iar apa ajungea până la poarta acesteia. Cu timpul, aluviunile acumulate în lac au făcut ca apa să nu mai ajungă la biserică și la mormintele din jurul ei.

Satul Baia Craiului datează din perioada medievală și își leagă istoria de exploatările miniere din zonă. Se presupune că a fost înființat în secolul al XV-lea de nobilii Huniazilor, care dețineau ateliere de prelucrare a fierului la Castelul Corvinilor. Astăzi, rămășițele acestuia, ascunse în pădure, atrag atenția vizitatorilor curioși să descopere o parte din trecutul uitat al acestei regiuni.