Scad infecțiile cu varianta Delta după administrarea celei de-a treia doze de vaccin
La mai puţin de o lună de la debutul campaniei de administrare a unei a treia doze de vaccin pentru Covid-19, în Israel au apărut primele semne ale impactului acesteia asupra ratei de infectare şi a formelor grave de îmbolnăvire cauzate de varianta Delta a coronavirusului, informează Reuters.
Primul caz confirmat cu varianta Delta a fost în luna iunie, chiar când ţara începea să beneficieze de efectele celei mai rapide campanii de vaccinare.
Cu economia deschisă şi majoritatea restricţiilor eliminate, Israelul a trecut rapid de la un număr cu o singură cifră al infecţiilor şi niciun deces la circa 7.500 de cazuri zilnice săptămâna trecută, 600 de persoane spitalizate în stare gravă şi peste 150 de decese.
Pe 3 iulie, Israelul a început să administreze a treia doză a vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BionTech persoanelor de peste 60 de ani, fiind prima ţară care a făcut acest lucru.
Joi, eligibilitatea a fost extinsă la persoanele cu vârste de cel puţin 30 de ani care au primi a doua doză acum cel puţin 5 luni, afirmând că vârsta ar putea fi redusă în continuare.
În ultimele 10 zile, pandemia a început să scadă la prima grupă de vârstă, din care au fost vaccinate deja cu a treia doză peste 1 milion de persoane, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii şi specialiştilor intervievaţi de Reuters.
Rata de răspândire a bolii în rândul persoanelor vaccinate cu vârsta de peste 60 de ani, cunoscută sub numele de rata de reproducere – a început să scadă constant în jurul datei de 13 august şi a coborât sub 1, indicând faptul că fiecare persoană infectată transmite virusul la mai puţin de o altă persoană. O rată de reproducere mai mică de 1 înseamnă că un focar cedează.
Specialiştii au spus că rapelurile au un impact asupra infecţiilor, dar că şi alţi factori contribuie probabil şi la declin.