Scăderea dobânzilor stimulează creditele imobiliare. Achiziţiile de imobile prin credit au crescut cu 40% în primul semestru
Scăderea dobânzilor bancare stimulează creditele imobiliare, iar românii au achiziţionat cu 40% mai multe imobile prin credit în primul semestru din 2024, comparativ cu aceeaşiu perioadă din 2023, potrivit datelor reţelei de birouri imobiliare francizate RE/MAX România.
Scăderea dobânzilor şi ofertele băncilor stimulează achiziţiile de imobile
Ponderea imobilelor achiziţionate prin credit a crescut, în România, cu 40% în primul semestru al anului curent, printre factorii care au determinat creşterea creditării la cumpărarea de locuinţe fiind reducerea dobânzilor bancare şi ofertele băncilor.
Primul semestru din 2024 a fost marcat de o abordare mai activă a cumpărătorilor de imobiliare, reflectată într-o creştere cu 5% a volumului tranzacţiilor de vânzări şi o creştere a valorii proprietăţilor cu circa 8%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Evoluţia pozitivă pe acest segment se datorează, în principal, reducerii dobânzilor la creditele ipotecare şi creşterii preţului de tranzacţionare a proprietăţilor.
Pe de altă parte, a fost raportată o scădere a volumului de tranzacţii pe segmentul închiriere, faţă de prima jumătate a anului trecut.
Majoritatea intermedierilor realizate de birourile RE/MAX România s-a înregistrat pe segmentul rezidenţial – aproximativ 90% din totalul tranzacţiilor, şi doar 10% au fost pe zona comercială şi industrială.
Cele mai căutate tipuri de locuinţe au fost apartamentele cu două camere
Cele mai căutate tipuri de locuinţe au fost apartamentele cu două camere, urmate de case şi apartamentele cu trei sau mai multe camere.
De asemenea, printre preferinţele românilor s-au evidenţiat şi apartamentele vechi, în detrimentul celor noi, precum şi proprietăţile situate în zonele limitrofe.
„În primul semestru al acestui an am observat o tendinţă clară de creştere a numărului de tranzacţii de vânzare, impulsionată de accesibilitatea sporită la sursele de finanţare. Pentru a doua parte a anului anticipăm că această tendinţă va continua, cu o posibilă creştere a preţurilor în oraşele cu potenţial ridicat. Accesul mai facil la credite şi ofertele competitive ale băncilor vor juca un rol crucial în această evoluţie”, a declarat Răzvan Cuc, preşedinte RE/MAX România.
La nivel valoric, în topul tranzacţiilor intermediate în primele şase luni ale anului de către consultanţii RE/MAX România se află o proprietate industrială din Braşov, cu o valoare de 2,1 milioane de euro, respectiv două terenuri rezidenţiale, aflate în Bucureşti şi în Braşov, cu preţuri de peste două milioane de euro, respectiv 1,5 milioane de euro.